Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Integritetsarbete - VT21

Skapad 2021-02-01 10:37 i Morgongåva Förskola Heby
för arbetslaget att utgå ifrån vid pedagogiska planeringen
Förskola
Vi arbetar med identitet och identitetsutveckling genom bland annat "tre ska bli noll" och andra aktiviteter.

Innehåll

Mål

Bakgrund

Vi har valt att bland annat arbeta integritetsfrämjande genom material från organisationen ”tre ska bli noll”.

Citat från hemsidan treskablinoll.nu:

”Tre ska bli noll är en ideell förening som jobbar med att bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Genom utbildningar i integritet och brottsförebyggande åtgärder bryter Treskablinoll tystnaden kring sexualförbrytare och ger barnen tillbaka sin rätt till en trygg barndom”.

 Integritet handlar även om allas lika värde, respekt, delaktighet och inflytande samt självkänsla. Att ha ett högt egenvärde där du kan stå upp för dig själv och dina egna åsikter. Med de små barnen arbetar vi mycket med identitet, vem är jag? Hur ser jag ut? Hur ser mina vänner ut? Vad heter jag och mina vänner? 

Arbetssätt/Undervisning. 

 

Förhållningssätt för pedagoger från Treskablinoll:

 

Ordinarie personal och vikarier som är välbekanta för barnen byter blöjor och hjälper till vid toalettbesök samt är ensamma med barnen på vilostunden.

Under blöjbytet sätter vi ord på det vi gör (det ger barnet ett sammanhang av det som sker och signalerar även att ett blöjbyte är något ”kliniskt” som görs av hygieniska skäl). Om barnet inte vill byta blöja förklarar vi varför vi behöver göra det.

Vid toalettbesök frågar vi barnen hur de vill ha det när de är på toaletten (t.ex. hjälp med byxor, stängd eller öppen dörr, pedagog med eller vänta utanför).

Ordinarie personal och vikarier, välbekanta för verksamheten och barnen, öppnar/stänger förskolan.

Om en vikarie, som ej är välbekant för barnen, blir ensam på en avdelning slår vi ihop avdelningarna.

Vi stjäl aldrig kramar eller pussar från barn. Vi kramar barnen när de själva vill. Om vi ska trösta barnen med en kram frågar vi alltid ”vill du ha en kram?” och accepterar sedan deras svar på ett neutralt sätt.

Om vi busar eller kittlar ett barn så slutar vi omedelbart när barnet säger ”nej/stopp/sluta” – även om barnet skrattar.

Vi tvingar aldrig barnen att kramas som förlåt eller som alternativ till att slå eller nypa (ex ”ni kan kramas eller klappa varandra fint istället”).

Vi vågar fråga om ett barn uppvisar ett misstänkt beteende.

Vi antecknar om ett barn säger/gör något som gör oss fundersamma.

Våga se, våga fråga, våga agera – det är vårt ansvar som vuxna. Vi är inte rädda för att göra en orosanmälan – vi är rädda om barnens säkerhet.

Vi arbetar även identitetsskapande, gruppstärkande och är lyhörda för barnens åsikter och tankar. Vi stöttar barnen med att tolka och samtala om känslor och kroppsspråk som är den största delen i små barns kommunikation. 

 

Vi arbetar även med ett årshjul där olika högtider tas upp, allt för att låta barnen uppleva olika kulturer och högtidsdagar som firas på olika sätt exempel ljusfesten och barnboksveckan. 

Uppgifter 

Identitet klossar

Högtider

 

 

 

Reflektion/Analys

Vid varje reflektionstillfälle görs en reflektion utifrån de aktiviteter/uppgifter ni gjort under gångna veckan.

 

Uppgifter

  • IDENTITET - klossar

  • HÖGTIDER

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: