Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Teknik ÅK8 - Projekt: Intelligenta hus

Engelbrektsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 2 februari 2021

Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för teknik och förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.

Vad ska vi arbeta med?

Vi ska jobba kring konceptet "intelligenta hus och hållbar utveckling". Vad som krävs för att ett boende ska vara konstruerat på ett optimalt sätt för att spara energi och bidra för ett hälsosamt och komfortabelt liv. Temat spänner över ett läsår, 45 minuter per vecka.

Hur ska vi arbeta?.

Gemensamma genomgångar, interaktivt på nätet via filmer och andra webbsidor samt läromedel Nationalencyklopedi (NE.se). Grupparbete med praktisk byggnation av husmodell. Programmering av styrsystem till husmodellen. 3D modellering.

Vad ska du lära dig?

Du ska lära dig att optimera energianvändning, att tänka på säkerhet, ventilation, materialval samt teknisk design inom huskonstruktion och boende. Du ska också lära dig att programmera styrning för belysning, rörelsesensorer och annat som kan ingå i ett intelligent hus samt att göra en digital 3D modell.

  •  identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,
  •  identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,
  •   använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer
  •   värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och
  •   analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

 

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet:

Hållbar utveckling, (miljö, återvinning och ekonomi aspekter), skiss, teknisk ritning, bärande konstruktion, materialens egenskaper (hårdhet, elasticitet, hållfasthet, sprödhet, plasticitet), energiomvandlingar, energilagring, energismarta lösningar, elektronik i vardagen, styrning och reglering i hemmet, ventilation, luftkonditionering, uppvärmning, radiator, termisk komfort, infrastruktur, standardiserade system, hållbara energikällor, sakernas internet, vatten och avlopp, värme- och elförsörjning, säkerhet i hemmet.

Hur ska du visa vad du lärt dig?

Genom ditt engagemang och deltagande under lektioner, dina inlämningar, provresultat och redovisningar.

 


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.

Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni.

Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.

Hur digitala verktyg kan vara stöd i teknikutvecklingsarbete till exempel för att göra ritningar och simuleringar.

Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel lagring och skydd av data.

Matriser i planeringen
Teknik ÅK8 - Intelligenta hus
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback