Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

Partier och ideologier Demokrati/diktatur

Fröknegårdskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 3 februari 2021

Partier och ideologier, demokrati/diktatur. Lärandemål kopplade till kunskapskrav -Jag kan förklara vad några av ideologier går ut på. Jag kan resonera om hur ett samhälle kan se ut utifrån olika ideologier Jag kan förklara vad demokrati och diktatur betyder Jag kan resonera om hur den demokratiska processen fungerar. Jag kan resonera om hur individen påverkas och kan påverka i en demokrati Jag kan förklara hur Sveriges politiska system är uppbyggt med kommun, landsting, riksdag och EU. Jag känner till några statsskick i världen och kan förklara hur de fungerar. Jag kan förklara vilka uppgifter regeringen och riksdagen.

I det här området ska du fördjupa dig i några av de vanligaste politiska ideologier som finns i samhället. Vi kommer att undersöka vad som kännetecknar dessa ideologier och hur idéerna konkretiseras i samhället. Vi kommer även titta närmare på demokrati och hur den fungerar. Vi ska undersöka hur den demokratiska processen fungerar och hur individer kan påverka den. I området kommer vi även titta undersöka hur Sveriges statsskick ser ut och fungerar. Då kommer vi undersöka hur det politiska systemet är uppbyggt och hur Sveriges riksdag och regering fungerar. Vi kommer även att lära oss mer olika statsskick.


Läroplanskopplingar

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Några olika stats- och styrelseskick i världen.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Matriser i planeringen
Partier och ideologier Demokrati/diktatur
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback