Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4

Tid och rum

Anneroskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 3 februari 2021

Vad har frågorna Vad är klockan?, När fyller du år? och Hur länge har universum funnits? Fundera en stund för dig själv. Alla frågorna handlar om tid på olika sätt. I det här arbetsområdet ska du bekanta dig med tid och rum. Du kommer läsa texter och göra aktiviteter kopplade till tid. Du kommer bokstavligen få snurra in kunskaper om hur dygn, månader, år och årstider uppstår. Så spänn fast säkerhetsbältet och förbered dig på att förstå hur tiden startade! Tick-tack-tick-tack ...

I det här arbetsområdet ska du arbeta med tid och rum. Du kommer bland annat bekanta dig med Big Bang och varför alla årstider kommer tillbaka.

Syftet med arbetsområdet är att du ska lära dig hur dygn, månader, år och årstider uppstår. Det kommer du göra genom att läsa texter, dramatisera den snurriga tiden och skapa din bild av hur universum uppkom. Gör dig redo för att förstå hur tiden skapades från första början.

Vad?

Vi kommer att gå igenom följande:

  • viktiga begrepp inom fysiken kopplat till arbetsområdet
  • teorier om universums början
  • hur olika årstider uppkommer
  • vad jorden, månen och solen har med tid att göra

 

Hur?

Vi kommer att 

  • läsa olika texter
  • arbeta i par och enskilt
  • titta på filmer
  • måla
  • ha lärarledda lektioner

Detta kommer bedömas

- Din förmåga att...

- beskriva och ge exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra 

- resonera kring hur årstider, månader samt dag och natt uppkommer

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Dessutom beskriver eleven och ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback