Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åttornas läsprojekt vt-21

Skapad 2021-02-04 14:43 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 Svenska
De positiva effekterna av läsning är många. De vanligaste argumenten är ett utökat ordförråd, förbättrad fantasi och en lustfylld upplevelse. Men läsning fungerar också som ett livslångt verktyg för att minska stress och hjälpa oss fatta beslut i svåra frågor. Ju mer man läser, desto bättre blir man på att läsa, men också på att uttrycka sig och skriva!

Innehåll

Du ska välja att läsa en av tre kända ungdomsromaner: Jack, Cirkeln eller Förr eller senare exploderar jag. De som väljer samma bok har möjlighet att läsa tillsammans och också diskutera bokens innehåll i grupper. Du kommer också att reflektera kring bokens teman och bokens budskap och även koppla romanen till författaren. Du kommer att ha möjlighet att välja om du vill göra en muntlig slutuppgift (delta i ett boksamtal) eller skriftlig slutuppgift (skriva en bokanalys).

Varvat med läsning och arbete med ungdomsromanen kommer vi även att få koll på vilka de nio ordklasserna är. När du tränar  på ordklasser kommer du att använda dig av boken du läser. Arbetet med ordklasserna avslutas med ett kunskapstest.

Matriser

Sv
Åttornas läsprojekt

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Läsförståelse
Du visar grundläggande läsförståelse genom att på ett enkelt sätt reflektera kring bokens innehåll och de tankar som förs fram i boken. Du kopplar även boken på ett enkelt sätt till annat du läst, sett, hört talas om eller upplevt.
Du visar god läsförståelse genom att på ett utvecklat sätt reflektera kring bokens innehåll och de tankar som förs fram i boken. Du kopplar även boken på ett utvecklat sätt till annat du läst, sett, hört talas om eller upplevt.
Du visar mycket god läsförståelse genom att på ett välutvecklat sätt reflektera kring bokens innehåll och de tankar som förs fram i boken. Du kopplar även boken på ett välutvecklat sätt till annat du läst, sett, hört talas om eller upplevt.
Tolka och resonera om budskap
Du resonerar om teman och budskap i romanen på ett enkelt sätt.
Du resonerar om teman och budskap i romanen på ett utvecklat sätt.
Du resonerar om teman och budskap i romanen på ett välutvecklat sätt.
Verket och upphovsmannen
Du gör en enkel koppling mellan romanen och författaren.
Du gör en flera kopplingar mellan romanen och författaren.
Du gör flera utvecklade kopplingar mellan romanen och författaren.
Samtala och diskutera
Du deltar till viss del i gruppens samtal och diskussioner om boken genom att framföra åsikter och underbygga dem med enkla argument.
Du deltar i gruppens samtal och diskussioner om boken genom att framföra åsikter och underbygga dem med utvecklade argument.
Du deltar med stort engagemang i gruppens samtal och diskussioner om boken genom att framföra åsikter och underbygga dem med välutvecklade argument.
Skriva texter
Du skriver en enkel bokanalys.
Du skriver en utvecklad bokanalys.
Du skriver en välutvecklad bokanalys.
Skrivregler
Du skriver med viss språklig variation och du följer skrivregler ibland.
Du skriver med språklig variation och du följer oftast skrivregler.
Du skriver med god språklig variation och du följer skrivregler.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: