Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Livets utveckling och olika livsmiljöer

Skapad 2021-02-04 22:24 i Enångers skola Hudiksvall
Grundskola 4 – 6 Biologi
Vi lär oss om livets utveckling och en population:s utveckling. Vi undersöker vem Charles Darwin var och vilka klimatzoner som finns på vår jord. Vi ska även lära oss hur djur och växter anpassar sig till sin livsmiljö

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Bi  E 6
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
  Bi  E 6
 • Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
  Bi  E 6
 • Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
  Bi  E 6
 • Dessutom berättar eleven om livets utveckling och ger exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  E 6
 • Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
  Bi  C 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
  Bi  A 6

Matriser

Bi
Livets utveckling

>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
Livets utveckling
 • Bi  E 6
Du berättar om livets utveckling. Du ger exempel på organismers anpassningar till livsmiljöer.
Du berättar om livets utveckling. Du ger exempel på samband kring organismers anpassningar till livsmiljöer.
Du berättar om livets utveckling. Du ger exempel på mönster kring organismers anpassningar till livsmiljöer.
Naturvetenskapliga upptäckter
 • Bi  E 6
Du berättar på ett enkelt sätt om någon naturvetenskaplig upptäckt och dess betydelse.
Du berättar på ett utvecklat sätt om någon naturvetenskaplig upptäckt och dess betydelse.
Du berättar på ett välutvecklat sätt om någon naturvetenskaplig upptäckt och dess betydelse.
Människors påverkan på och beroende av naturen
 • Bi  E 6
Du berättar på ett enkelt sätt hur människor är beroende av naturen och hur människor påverkar den. Du gör kopplingar till organismer och ekologiska samband.
Du förklarar på ett utvecklat sätt hur människor är beroende av naturen och hur människor påverkar den. Du förklarar kopplingar till organismer och ekologiska samband.
Du förklarar på ett välutvecklat sätt hur människor är beroende av naturen och hur människor påverkar den. Du förklarar mönster och kopplingar till organismer och ekologiska samband.
Söka och använda information
Du kan söka och använda naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet
Du kan söka och använda naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet
Du kan söka och använda naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet
Biologiska sammanhang och begrepp
 • Bi  C 6
 • Bi  A 6
Du har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: