Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Sveriges politiska system

Västra Stenhagenskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 17 augusti 2022

I ett demokratiskt system som vårt är det viktigt att folket vet hur landet styrs, och använder sina möjligheter att påverka. Hur går det till? Hur gör man? Vad gör egentligen våra folkvalda politiker? I detta arbetsområde kommer du att få insikt i och förståelse för det svenska parlamentariska systemet på ett praktiskt sätt. Partier och ideologier.

Syfte och förmågor

I arbetsområdet kommer du att få utveckla din förmåga att reflektera kring hur det demokratiska systemet fungerar tillsammans med medborgarna, och hur man kan göra för att förändra saker i vår vardag. 

Undervisning och centrala begrepp

Du kommer att få fördjupa dig i hur vårt demokratiska samhälle fungerar, i kommunen, landsting/region och riksdagen. Du får lära dig vad som kännetecknar en demokrati hur den fungerar i praktiken.

Du kommer att jobba med läroboken Samhällskunskap 8 Fundament, binogi och clio, se filmer, läsa texter, delta i diskussioner samt arbeta på egen hand och i grupp med fördjupningsuppgifter för att utveckla dina kunskaper och förmågor.

Du jobbar med vad politik är, ideologier och de olika partierna inför valet den 11/9 och skolvalet den 7/9.

Bedömning

Vi kommer att ha ett skriftliga prov och förhör om ideologier, demokrat och diktatur och hur Sverige styrs. Du kommer också att bedömas på ditt klassrumsarbete och ditt deltagande i klassrumsdiskussionerna. 

Du ska visa att du har:


 - Kunskaper om vad demokrati och diktatur är och vad det innebär

 - Kunskaper om hur Sverige styrs, i kommun, region/landsting och riksdag.
 - Kunskaper om hur valet går till.
 - Kunskaper om de politiska ideologierna (liberalism, Nationalism, konservatism, Socialism och Liberalsocialism).

 


 


Läroplanskopplingar

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

Politiska ideologier och skiljelinjer mellan politiska partier i Sverige.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, Sametinget, regioner och kommuner. Sveriges grundlagar.

Var olika beslut fattas och exempel på hur besluten påverkar individer, grupper och samhället i stort. Individers och gruppers möjligheter att påverka den demokratiska processen.

Kritisk granskning av information, ståndpunkter och argument som rör samhällsfrågor i såväl digitala medier som i andra typer av källor.

Eleven visar grundläggande kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter. Eleven för enkla resonemang om olika frågor med koppling till demokratins möjligheter och utmaningar.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Matriser i planeringen
Sveriges politiska system
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback