Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kondition och doping

Skapad 2021-02-07 19:56 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Ett arbetsområde där du får mer kunskap kring olika sorters träning och hur kroppen påverkas av dessa.
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Du ska regelbundet ut och röra dig. Minst 30 minuter om dagen. Vid varje idrottslektion får du ett minst- antal steg du ska gå. Detta kontrollerar du med hjälp av en stegräknare via en pulsklocka eller app på telefonen. Du ska skriva ett arbete om doping och hur det påverkar vår kropp.

Innehåll

Mål för elev

Du ska bli bättre på att träna på olika sätt, men också på att prata om hur träningen påverkar dig. Du ska få mer kunskap om doping.

Innehåll

Rörelse

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Hälsa och livsstil

Kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta.

Genomförande

Du kommer att prova på olika sätt att träna din kondition.

Du kommer att delta i en genomgång om doping och diskutera hur samhällets kroppsideal påverkar oss.

Redovisning

Du lämnar in för- och efter skärmdumpar som bevisar antal steg du gått. 

Du lämnar in en text om doping. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
  Idh  7-9
 • Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
  Idh  7-9
 • Kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Kondition och doping

Lärområde

E
C
A
Kondition- rörelse
Du kan delta idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget. Du går minst- antalet steg.
Du kan delta idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget. Du går 1000 + steg över minst- antalet.
Du kan delta idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget. Du joggar/ springer ca 4-5 km under en lektion.
Doping och kroppsideal- uppgift
Du skriver en text med ett enkelt innehåll där du nämner en form av doping och kort beskriver vad det är. Du förklarar kroppsideal med enstaka mening. Du förklarar till viss del vad doping gör med kroppen. Du motiverar med få meningar dina tankar kring doping.
Du skriver en text med ett begripligt och relativt väl innehåll där du nämner fler än en doping- form samt dopingmedel. Du förklarar vad doping är och vad det gör med kroppen och kopplar det till kroppsideal. Du motiverar relativt väl dina tankar kring doping.
Du skriver en text med ett väl utvecklat innehåll där du nämner former av doping och dopingmedel, samt beskriver bieffekter av dessa dopingmedel. Du förklarar vad doping är och vad den gör med kroppen och kopplar det till kroppsideal, samt hur det påverkar en idrottare. Du motiverar dina tankar väl kring doping och ger konkreta exempel.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: