Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

1900- talets historia vecka 6 och 7

Vallonskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 8 februari 2021

Vad var orsakerna till första världskriget? Varför jublade människorna när det äntligen blev krig? Hur kunde Hitler ta makten och leda Tyskland in i krig? Varför byggdes en mur rakt genom Berlin? Dessa och många fler frågor kommer vi att titta på när vi under våren ska läsa om 1900-talets historia.

"Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna både våra liv i dag och våra val inför framtiden. Kvinnor och män har i alla tider skapat historiska berättelser för att tolka verkligheten och påverka sin omgivning. Ett historiskt perspektiv ger oss redskap att förstå och förändra vår egen tid." Kursplanen historia, 2011

 

Preliminär planering:

vecka 6:

Lektion 1- FÖRINTELSEN

Förintelsen kallas Adolf Hitler och hans nazisters försök att utrota alla de människor som de såg som fiender eller som för värdelösa för att ha en plats i det nya Tyskland de skulle skapa. Mer än sex miljoner judar mördades på detta sätt, främst i så kallade koncentrationsläger. Dessutom mördades många romer, homosexuella, socialister och människor med olika sorters funktionshinder.

Idag avslutar vi momentet om Förintelsen genom att ni får läsa en text på NE.se och göra en inlämningsuppgift med några frågor. Även om ni läst texten redan förra veckan rekommenderar jag att ni tittar på den igen för att kunna svara på frågorna.

1. Läs (om) texten: https://laromedel-cdn.ne.se/assets/ne/file/2020-03-09_15-34-57559243.pdf.

2. Svara på frågorna i ”Uppgift Förintelsen” Ni kan göra uppgiften enskilt eller i grupper på max tre deltagare. Diskussionsfrågorna är mycket stora och diskussionen bör därför kunna räcka hela lektionen. Tid över? Skriv längre!

 Lektion 2– INLEDNING KÄLLOR OCH KÄLLKRITIK

Vi kommer att arbeta två lektioner med källor och källkritik. Sannolikt har många av er läst det här momentet förut men det är så viktigt att kunna att vi i så fall går igenom det igen. Frågor om källkritik blir dessutom extra spännande när det handlar om hur världskrigens historia ska skrivas, där självklart många som yttrar sig har starka egna intressen i hur historien skrivs. Mer om det på onsdag.

1. Läs texten om Källor och källkritik på NE.se: https://laromedel.ne.se/material/reader/202/7731

2. Svara på frågorna i ”Instuderingsfrågor källkritik” och mejla erika.hagstrom@edu.osthammar.se.

3. Tid över? Plugga till provet om Världskrig och mellankrigstid, måndag 15 februari sker provet.

 

Lektion 3 - AVSLUTNING KÄLLOR OCH KÄLLKRITIK

1. Gör ”Uppgift Källkritik”. Svara på frågorna. Ni kan göra uppgiften enskilt eller i grupper på max tre deltagare. Om ni gör uppgiften i grupp, tänk på att skriva tydligt vilka som ingår i gruppen.

2. När det är cirka 15 minuter kvar av lektionen samlas vi i helklass och går igenom vad olika grupper har hittat för svar på frågorna i uppgiften, samt diskuterar dem.

 

 

vecka 7

 Lektion 1 och 2

– REPETITION INFÖR PROV Detta är sista lektionen innan provet om världskrigen och mellankrigstiden. Då ska ni få tid att plugga och även möjlighet att få hjälp av lärare att förstå sådant som ni inte förstått.

1. Plugga på kapitlen om första världskriget, mellankrigstiden och andra världskriget.

2. Sista 20 minuterna ungefär, samling i helklass och svar och förklaringar på sådant som många har tyckt varit svårt. (Ok att fortsätta plugga i stället för att delta på detta.)

 

- TORSDAG 18 FEBRUARI - PROV VÄRLDSKRIG OCH MELLANKRIGSTID Denna dag skriver vi prov på avsnitten om första och andra världskrigen samt mellankrigstiden

 

 

 - INLEDNING KALLA KRIGET Idag inleder vi ett nytt moment som ska handla om tiden efter världskriget och det så kallade ”kalla krig” som då rådde mellan västblocket (dominerat av USA) och östblocket (dominerat av Sovjet). Det kallades för ett ”kallt” krig eftersom inga direkta krigshandlingar pågick mellan parterna. I stället tävlade man om att rusta sig till den bästa militären, och krigade i kolonier som Korea och Vietnam.

1. Ni läser sid 1-3 i texten om Kalla kriget på NE.se: https://laromedel-cdn.ne.se/assets/ne/file/2020-03-09_15-35-59504160.pdf

(till och med avsnittet ”Segrarna tar kontroll”).

2. Vi går igenom några eller alla av begreppen från texten på NE på tavlan tillsammans.

3. Vi ser filmen om Kalla kriget på Svtplay: https://www.svtplay.se/video/28133432/kalla-kriget/varldens-historia-kalla-kriget-sasong-1-den-stora-klyftan?start=auto

4. Avslutning och diskussion av eventuella frågor som kan ha dykt upp. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
uppgift källkritik
Instuderingsfrågor källkritik
Instuderingsfrågor källkritik
uppgift källkritik
Uppgift förintelsen

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback