Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Kalla kriget

Läroverket, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 9 februari 2021

Den långa perioden i vår historia som kallas för Kalla Kriget, Vad var det? Vad hände? och hur påverkar det oss då och nu? Att skurkar i filmer ofta kommer från vissa länder, varför? Det och mycket mer kommer vi arbeta med under detta arbetsområde.

Vad?

Genom att arbeta med denna period i historia är tanken att du ska få en inblick i den stora och långvariga konflikt som vi märker av än i våra dagar. 

Varför?

Hur?

Genom media, övningar och inläst material arbetar vi med detta arbetsområde. Vi arbetar tillsammans och enskilt. 

En gemensam introduktion till Kalla kriget följs v enskild fördjupningsuppgift som sedan redovisas muntligt i tvärgrupper. Enskild reflektionsuppgift avslutar arbetsområdet. 

 

Bedömning

Efter avslutat arbetsområde är förhoppningen att du når minst E på följande kunskapskrav:


Läroplanskopplingar

Kalla krigets konflikter, Sovjetunionens sönderfall och nya makt förhållanden i världen.

FN, nordiskt samarbete och framväxten av Europeiska unionen (EU).

Aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa.

Hur historiska källor och berättelser om en familjs eller släkts historia speglar övergripande förändringar i människors levnadsvillkor.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del under­byggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Historia år 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback