Skolbanken Logo
Skolbanken

Inflytande och delaktighet i vardagen

Snäckbacken Förskola, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 25 februari 2021

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. Barn har rätt till delaktighet och inflytande. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av utbildningen.

Mål och syfte

Arbetslaget ska främja barnens förmåga att vara delaktiga och utöva inflytande över sin undervisning och utbildning, Tillsammans skapar vi  en miljö med ett socialt klimat där varje barn ska få möjlighet att ha ett inflytande  och vara delaktig i sina egna men även Delfinens gemensamma  lärprocesser. Barnen ska få ta eget ansvar, uttrycka sina tankar och åsikter samt  utvecklas efter sin egen förmåga och förutsättning.

 

Genomförande


Vi i arbetslaget är lyhörda och tar vara på barnens intresse och omvandlar deras nyfikenhet i vår undervisning.Barnens delaktighet och inflytande i vår lärmiljö är  hela tiden levande  utifrån deras intressen och utifrån de demokratiska processer vi arbetar med på avdelningen, De ger sig yttryck i att vi hela tiden arbetar målmedvetet med att ge barnen mer inflytande, såsom vad de vill göra under en dag på förskolan, barnen är med i planering av kommande aktiviteter och projekt samt är med och utformar veckoinformation som vi lägger ut på Unikum varje vecka.
Att få känna sig delaktig, bli lyssnad på och att känna att vi alla tillhör i ett sammanhang både i kamratskapen på Delfinen men även den egen upplevda, är viktigt för all barn att känna och få uppleva och någonting vi arbetar mycket med varje dag.

 

Dokumentation


Vi reflekterar i grupp vid samlingar eller i mindre grupper, vi dokumenterar med barnen i lär loggar och i veckoinformation. 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och

medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback