Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Att vara människa och ta hand om vår kropp!

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 10 februari 2021

Människan. Skapelsens krona. Hur är det att vara en människa? Vad är vår hud och varför har vi den? Skelettet, muskler och vårt blod. Hur viktiga är det för vår vardag? Vår människokropp består av många fantastiska organ och organsystem, celler, miljontals celler med olika uppgifter och olika funktioner. Allt för att du ska leva. När något inte längre fungerar som det ska, då kan man få smärtor, begränsningar i sin rörelsefrihet, man kanske till och med dör. I detta arbetsområde ska du läsa om kroppen och våra olika organ.

1. Syfte med undervisningen

Att känna till hur kroppen fungerar, hur den påverkas av våra levnadsvanor är en viktig del av livet. Vad händer i din kropp när du blir sjuk? Vad händer med kroppen när du motionerar? 

Med kunskap kring vår kropp så blir vi bättre på att ta beslut kring hur vi ska leva. Även vad det gäller hälsovanor, träning, kost och rökning, droger och alkohol. Du ska känna till kroppens olika organ och organsystem. Vilka uppgifter de har och hur de arbetar tillsammans.

2. Förmågor att utveckla

3. Centralt innehåll att studera

Vilka kunskaper man enligt Lgr11 ska ha som elev och som vi ska arbeta med och studera närmare.

4. Delmål som visar progressionen i förmågan inom ramen för arbetsområdet

Se delmålsmatris nedan..

5. Vad ska vi göra för att utveckla förmågorna (aktiviteter) och vilket material ska stödja detta?

Vad kan man göra för att utveckla förmågorna, klara uppsatta delmål och sedan gå vidare till nästa delmål?

6. Vilken lässtrategi ska vi träna på och hur?

7. Hur ska den kontinuerliga formativa bedömningen göras?

Under arbetets gång ska ni kunna visa upp era texter/arbeten. Området avslutas med ett skriftligt prov.

8. Hur ska eleverna utöva inflytande på sin undervisning under arbetsområdet?

Vi börjar området tillsammans där vi diskutera hur kroppens huvuddelar fungerar. Ni ska läsa texter och besvara frågorna längst bak i varje delämne. 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Matriser i planeringen
Delmålsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback