Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Svenska -språkbruk VT 21

Önnestads skola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 10 februari 2021

I det här arbetsområdet kommer vi att jobba med ords olika betydelse t ex idiomatiska uttryck, hur man skriver sammansatta ord, nyord i svenskan. Vi kommer att jobba med hur texter skrivs beroende på vem man skriver till. Vi kommer att jobba med ords nyanser och värdeladdning. Vi kommer även att läsa om de nordiska språken och minoritetsspråken.

I det här arbetsområdet kommer vi att  jobba med ords olika betydelse t ex idiomatiska uttryck, hur man skriver sammansatta ord, nyord i svenskan.

 Vi kommer att jobba med hur texter skrivs beroende på vem man skriver till. 

Vi kommer att jobba med ords nyanser och värdeladdning.

Vi kommer även att läsa om de nordiska språken och minoritetsspråken.

Konkretisering av centralt innehåll

Du kommer att få lära dig olika ords betydelse och att orden betyder olika för olika människor beroende på i vilket sammanhang de sägs.

Du kommer att få lära dig att texter skrivs olika beroende på vem man skriver dem till (det är skillnad på ett sms och en faktatext).

Du kommer att få lära dig några likheter och skillnader mellan de nordiska språken. Du kommer att få lära dig vilka våra minoritetsspråk är.



Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Matriser i planeringen
Svenska 4-6
Uppgifter
Brev-mottagare
Löpsedel nyord

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback