Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Tema leklust - Superhjältar

Skogsgårdens förskola, Östersund · Senast uppdaterad: 12 februari 2021

Leka är alla barns rättighet. Leken är på allvar, pågående och är en viktig bestånds­­del i den framgångs­rika under­­visningen på vår förskola. Den ska upplevas som rolig, trygg och lärorik av alla barn.

Vad: Vi har sett ett ihållande intresse för superhjältar från barnen under en lång tid. Detta har vi som mål att arbeta vidare med under vårterminen 2020.

Vilka är med: Hela barn och personalgruppen på Björken

Syfte: Huvudsyfte är att främja leken på avdelningen, utifrån det intresse som barnen uttrycker. Barnen har under en längre tid pratat om tv-spel och superhjältar. Barnen har byggt pangare/vapen i många olika material och genom temat superhjältar vill vi Försöka ta tillvara barnen kreativitet för att få igång lek, kommunikation och reflektion kring vissa värden. Att göra leken begriplig i deras egen tillvaro.

Vilket lärande vill vi ge barnen: Lek, kommunikation, språk, bygg och konstruktion, mångfald och värdegrund

Genomförande: Vi samtalar om vad en Superhjälte är och vad den kan ha för superkrafter och förmågor. Vi skapar våra personliga superhjältar i barnens naturliga storlekar och tilldelar den våra egna superkrafter. Tillsammans konstruerar vi en superhjältestad där alla superhjältar får plats med alla sina olika förmågor. Barnen får hjälp att sätta ord på sina specifika egenskaper som hjälte och en utav oss pedagoger tecknar tillsammans med barnen deras figurer i ett serieformat utifrån staden. Därefter har vi som intention att koppla ihop temat med det interkulturella kalenderåret. Arbetet sker kontinuerligt i utbildningen.

Aktiviteter: Ex: alla hjärtans dag - kärlek och känslor, Ramadan - språk, mat, påsk - superkrafter, att flyga ex.

Hur dokumenterar vi aktiviteten: Vi sätter upp barnens superhjältar på avdelningen, vi förlänger barnens lek och lärande genom superhjältestaden som barnen kan använda hela tiden. Vi fotar och dokumenterar i Unikum. Skriver ut våra lärloggar och sätter upp i hallen tills föräldrarna får tillgång till Unikum. 

Utvärdering/reflektion: Vi reflekterar tillsammans på vår gemensamma reflektion, och utvärderar arbetet allteftersom i unikum.

Hur går vi vidare:


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback