Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Utmanarna är författare - Aktivitetsplanering

Skapad 2021-02-12 08:10 i Gräsåkers förskola Ekerö
Förskola
Intresset för både att skriva och berätta är stort i gruppen. Barnen gör på eget initiativ böcker genom att sätta ihop sina teckningar och skriver vad bilderna föreställer. Vi vill ta tillvara på det intresset och presentera ytterligare ett sätt att skriva och berätta på där vi också kan samla det vi lärt oss/vill lära oss i projektet.

Innehåll

Aktivitet: 

Vi använder oss av appen Berätta från NE. Där kan barnen tex. skriva med hjälp av tangentbordet, diktering och lägga in bilder vi hittar på internet eller själva fotat, tex. av våra egna teckningar och konstruktioner. 

Till en början pratar vi om olika typer av böcker, vill barnen göra en faktabok eller som en berättelse? Hur är en berättelse uppbyggd? Vad är en författare? 

Här pratar vi om källkritik och etik. Är allt man läser på riktigt? Hur tar man i så fall reda på det? Får man använda vad som helst på internet? osv.

Sidorna skrivs ut så att barnen kan bläddra och titta igenom vad de skapat. De sätts ihop med plastfickor så att vi kan lägga till sidor om vi vill.

 

Mål (vad?):

Sätta ord på vad vi lär oss

Skriva med hjälp av en lärplatta

Tänka kritiskt kring vad vi ser på internet

 

Syfte (varför?): 

Aktiviteten/aktiviteterna har två fokus. Dels språk där barnen tränar på att skriva och berätta. Men också IKT i och med att vi använder oss av teknik. Barnen får träna på hur de tekniskt kan använda lärplattan som ett verktyg att skapa och uttrycka sig samt förhållningssätt kring källkritik och etik på internet. 

 

Organisation (hur?): 

Minst två max fyra passar att skriva samtidigt för att det ska ske ett samarbete där de lär av varandra, samtidigt som alla får tid och kan vara aktiva.

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,
  Lpfö 18
 • får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: