Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matematik v. 7-12

Skapad 2021-02-12 08:53 i Duveds skola Åre
Grundskola 3 Matematik
I det här arbetsområdet ska vi repetera och arbeta vidare med positionssystemet, algoritmer och multiplikationstabeller.

Innehåll

Mål

Efter detta arbetsområde ska barnen kunna:

  • känna sig säkra på positionssystemet upp till 10 000
  • förstå betydelsen av siffran 0 och talet 0
  • jämföra och storleksorda naturliga tal samt att placera in dem på tallinjen
  • avrunda till närmaste tiotal och hundratal
  • skriva med utvecklad form
  • använda algoritmer för addition och subtraktion
  • känna sig säkra på multiplikationstabellerna från 1 till 10
  • använda lämplig strategi för att multiplicera med 10, 100 och 1000

 

Hur arbetar vi med området i skolan?

Till varje avsnitt finns en digital genomgång som vi inleder varje mattelektion med. Vi repeterar, förtydligar och löser uppgifter tillsammans på tavlan. Eleverna arbetar med blandade uppgifter i matteboken. Till varje avsnitt finns det två bas-sidor som alla arbetar med. Därefter väljer eleverna antingen att arbeta med öva-sida om de känner att de behöver öva mera alternativt att arbeta med en pröva-sida om de vill ha lite mer utmaningar. Eleverna arbetar även med olika mattespel, mattehäften och problemlösningskort. Eleverna arbetar även i par för att ge dem möjlighet att diskutera och sätta ord på olika lösningsalternativ. Vi använder Ipads för att befästa de olika momenten på olika sätt.

 

Hur bedömer vi eleverna?

Vi bedömer eleverna löpande under lektionerna samt genom en diagnossida som eleverna gör enskilt i slutet av arbetsområdet. 

 

Hur kan ni hjälpa barnet i hemmet?

Uppmuntra barnet att spela olika mattespel hemma, både digitalt och analogt. Ge gärna olika problem som barnet får klura och lösa. Det finns flera olika digitala gratis spel som ni kan introducera för barnen. T ex King of math, skolplus.se, nomp samt de digitala spelen som tillhör Favorit matematik. Ni hittar inlogg till Favorit matematik och skolplus.se på barnen lärloggar.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: