Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska som andraspråk, Samhällskunskap, Fysik, Svenska, Biologi, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Energi och hållbar utveckling

Nyvångskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 4 mars 2021

Under ett antal veckor kommer vi att jobba i ett tema kring energi och hållbar utveckling som sträcker sig över många ämnen i skolan. Alla no-ämnena, geografi, samhällskunskap och svenska.

Syfte:

Genom undervisningen i ämnet fysik, kemi och biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

Undervisningsmål:

När vi har arbetat färdigt med detta arbetsområde ska du:

- veta vad energi är och kunna ge exempel på vad vi behöver energi till.

- förstå vad energiprincipen innebär.

- kunna ge exempel på olika energikällor och former av energi.

- veta skillnaden på förnybar och icke förnybar energi.

- veta hur icke förnybar energi påverkar naturen och klimatet.

Innehåll:

Under ca 10 veckor kommer vi på olika sätt att lära oss om energi och hållbar utveckling.

Genom:

- film

- vårt faktahäfte med frågor

- diskussioner

- praktiska övningar och experiment - papperspropellern

- grupparbete kring energiresurser

- debatt

- debattartikel

Vi kommer att jobba med vårt faktahäfte för att alla ska få de grundläggande kunskaperna.

Grupparbete: 

Tillsammans med några andra kommer du att bli "expert" på en energikälla ex - vattenkraft. Tillsammans i gruppen ska ni göra en plansch enligt de instruktioner ni får. Ni kommer sedan att få lära övriga i klassen om just er energikälla. 

Vi kommer sedan även att ha en debatt där ni får argumentera kring fördelarna kring just er energikälla.

Debattartikel:

Som avslutning på arbetsområdet kommer du att få skriva en debattartikel där du får ta ställning kring en fråga som du får välja.

Bedömning:

- din delaktighet i klassrummet i diskussioner och undervisningen

- din redovisning av energikällorna

- din delaktighet i debatten kring energikällorna

- det skriftliga provet

- ditt utförande och dokumenterande av undersökningen - papperspropellern

- din debattartikel utifrån hållbar utveckling.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på energikällor, energianvändning och isolering med viss koppling till energins oförstörbarhet och flöde.

Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Matriser i planeringen
Energi och hållbar utveckling - tema över ämnesgränserna.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback