Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sapere på Blåbäret

Skapad 2021-02-15 09:38 i 062411 Förskolan Hagelstavägen 22 Stockholm Bromma
Förskola
Genom att låta barnen undersöka olika råvaror med sina sinnen och träna dem i att lära känna sin egen smak och sätta ord på sin smakupplevelse utvecklar de sitt ordförråd och sin självkänsla. De får också med sig goda matvanor i tidigt i livet.

Innehåll

 

 

 

-Vi undersöker olika råvaror tillsammans med barnen med hjälp av våra sinnen, hörsel, syn, smak, känsel och lukt.

 

-Vi använder säsongsfrukter och grönsaker för att barnen ska bli intresserade av att äta mer frukt och grönt och få med sig goda matvanor tidigt i livet.

 

-Vi använder Sapere två grundregler när vi arbetar ned Sapere. Alla barn har rätt att tacka nej till att smaka och alla barn har rätt till sin egen smak.

 

-Vi pedagoger inspirerar till barnens nyfikenhet genom att göra maten och råvarorna till något spännande och lustfyllt. Vi pratar om maten, hur den smakar i munnen, hur den känns, ser ut osv. Om barnen inte vill smaka så säger vi att det är helt ok och att råvarorna/maten står här och att det är bara att säga till om hen ändrar sig och vill smaka. Då känner barnet trygghet i att hen själv får tid att känna efter och bestämma.

 

-Vi skapar med råvarorna, bygger, målar, gör tryck mm.

 

-Vi tränar barnen i att sätta ord på sin smakupplevelse vilket främjar deras ordförråd och språkutveckling. Det stärker även barnens självkänsla när de vågar uttrycka vad de tycker och tänker om sin egen smak. Detta brukar på sikt resultera i att barnens självkänsla stärks även i andra situationer under dagen.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: