Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla årskurser

Svenska åk 6: Faktatexter/ "Förklara bättre"

Observatorielundens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 april 2021

I detta arbetsområde arbetar eleverna med sakprosa och förklarande faktatext med fokus på att både konsumera och producera. De arbetar också med källhänvisning som ett led i det källkritiska arbetet.

 

Vad?

I detta arbetsområde ska eleverna arbeta med förklaringar och förklarande faktatext. De lär sig hur de på ett bra sätt återger information och hur de gör information tydlig för andra. De ska också lära sig hur de gör källhänvisningar på ett tydligt och proffsigt sätt.

Hur?

Eleverna läser förklarande faktatext till både form och innehåll, och genomför olika aktiviteter kopplat till textinnehållet. Aktiviteterna innefattar bland annat att eleverna muntligt och skriftligt förklarar fenomen enligt strukturen för förklarande faktatext, liksom olika övningar i källhänvisning. I detta ingår både hur källan anges i sin form, men också vikten av bokstavsordning. Arbetsområdet avslutas med att eleverna själva skriver en faktatext utifrån förvärvad kunskap. Vi följer till stor del arbetsgången på Clio.me. Där hittar ni mer info under arbetsområdet "Förklara bättre".

Arbetet pågår under v. 7-13 + vecka 15 blir det extra tid att bli klar/ fördjupning att göra en ppt om sin faktatext

Vecka 16 blir det bedömningsstöd i svenska. 

Eleverna får visa sina förärvda kunskaper i slutet av arbetsperioden dels genom ett quiz på Clio kring arbetsområdet samt den faktatext de producerar.

Varför?

  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Kunskapskrav som tränas:

  • Läsa med flyt genom att använda lässtrategier.
  • E C A
    Visa läsförståelse genom att sammanfatta och kommentera texter.
    Skriva texter med begripligt innehåll, fungerande struktur och språklig variation.
    Söka, välja ut och sammanställa information. Resonera om informationens användbarhet.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback