Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 3

Istid och forntid åk 3

Villaskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 3 mars 2021

Vi kommer att arbeta med den senaste istiden och forntiden. Forntiden brukar delas in i olika tidsåldrar; Jägarstenåldern (äldre stenåldern), Bondestenåldern (yngre stenåldern), Bronsåldern och Järnåldern.

Vad ska vi arbeta med?

Vi kommer att arbeta med att förstå och använda oss av en tidslinje. Vi kommer också att lära oss om historiska källor och hur vi kan se spår av forntiden i naturen. Vi ska lära oss om tidsåldrarna istid, stenålder, bronsålder och järnålder. Vi ska lära oss om viktiga händelser och om hur människor levde under de olika tidsåldrarna.

 

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att utgå från vad vi redan vet om de olika tidsåldrarna och sedan ta reda på nya saker som vi vill lära oss. Detta gör vi genom att se faktafilm, läsa om de olika tidsåldrarna, diskutera, reda ut olika begrepp och skriva ner fakta i vårt "Forntidshäfte". Vi kommer att se en serie som heter "Arkeologens dotter" som ger oss kunskaper om de olika tidsåldrarna. Efter varje avsnitt arbetar vi vidare på olika sätt. Diskussioner, pararbete, läsa texter och skriva ner fakta är några av arbetssätten som vi kommer att använda oss av. Till varje tidsålder under Forntiden kommer vi även att tillverka/skapa något typiskt för den tiden. 

 

Vad ska du kunna?

- beskriva hur man kan se spår av forntiden i naturen.

- berätta lite om viktiga händelser och om hur människor levde under Jägarstenåldern, Bondestenåldern, Bronsåldern och Järnåldern.

- förstå en tidslinje och begreppen dåtid, nutid och framtid.

 

Hur ska kunskaperna bedömas?

Under arbetets gång kommer vi fundera över vad vi lärt oss och repetera centrala delar. Återkoppling till vad vi ska lära oss sker varje vecka. I slutet av arbetsområdet görs en kunskapskontroll. Det som gjorts under arbetsområdets gång och den avslutande uppgiften ligger till grund för bedömningen.


Läroplanskopplingar

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.

Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder.

Hur forntiden kan iakttas i vår tid genom spår i naturen och i språkliga uttryck.

Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Dessutom beskriver eleven hur man kan iaktta spår av forntiden i naturen och i språkliga uttryck.

Eleven kan även beskriva delar av människans tidiga historia genom att ge exempel på människors levnadsvillkor och några viktiga händelser.

Vidare kan eleven i viss utsträckning använda tidslinjer och några olika tidsbegrepp för att ange händelser i tid.

Matriser i planeringen
SO Forntiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback