Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Volley fyrmanna

Skapad 2021-02-19 11:56 i Öllsjöskolan Kristianstad
Arbetsområde i rörelse i åk 7-9.
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Underhöstterminen har vi fördjupning i volleyboll fyrmanna (en fortsättning på kidsvolleyboll som vi spelade i mellanstadiet). Vi kommer att spela mycket i olika lag för att utveckla vår rörelseförmåga i förhållande spelidé, teknik och rörelse.

Innehåll

Konkretisering av mål

Eleven ska ha fördjupade kunskaper i lagspelet volleyboll, vilket innefattar tekniska färdigheter, kunskaper om spelets syfte och idé samt taktiska aspekter för att spelet ska nå sitt syfte.

Arbetssätt

Området består av ett antal lektioner med såväl teoretiskt som praktiskt innehåll. Under lektionerna får eleverna möjlighet att träna på de olika tekniska delarna i volleyboll såsom tillslag och mottagning av boll. Eleverna får också gruppvis träna på och diskutera de taktiska aspekterna vilket sker genom att eleverna observerar varandra och ger återkoppling utifrån ett särskilt observationsschema.

Arbetsområdet avslutas med spel mot andra lag där såväl den tekniska som den taktiska förmågan bedöms.

Bedömning

Bedömningen sker vid spel i slutet av arbetsområdet där dokumentationen består av filmade spelsekvenser.

Uppgifter

 • Förberedande uppgift Volley fyrmanna

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9

Matriser

Idh
Volley fyrmanna

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Bollspel lag (rörelse)
Är delaktig och hanterar bollen efter bästa förmåga. Visar viss förståelse för olika spels regler.
Hanterar bollen på ett relativt säkert sätt. Visar relativt väl förståelse för olika spels regler och även viss taktik. Samarbetar relativt väl med sina lagkamrater.
Hanterar bollen på ett säkert sätt. Visar god förståelse för olika spels regler och taktik. Samarbetar väl med sina lagkamrater och kan styra spelets utveckling.
Bedömningsaspekter i volleyboll
Du visar att du kan slå finger- och baggerslag, men de hamnar ofta snett eller för kort/långt. Du visar att du försöker slå höga passningar för att skapa tid åt dina lagkamrater. Du vet vad du ska göra på de olika positionerna i laget och försöker göra rätt. Du är “på hugget”, men glömmer det ibland.
Din teknik gör så att du oftast kan få bollen dit du vill men ibland hamnar de snett eller för kort/långt. Dina passningar är oftast höga och skapar tid åt dina lagkamrater. Du vet vad du ska göra på de olika positionerna i laget och gör oftast rätt. Du är oftast “på hugget” så att bollen inte landar på golvet i onödan.
Din teknik gör så att du kan få bollen dit du vill med precision. Dina passningar är höga och skapar tid åt dina lagkamrater. Du gör rätt sak på de olika positionerna i laget. Du är alltid “på hugget” så att bollen inte landar på golvet i onödan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: