Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild - Foto

Skapad 2021-02-22 08:37 i Landvetterskolan Härryda
Grundskola 7 – 9 Bild
Vart vi än befinner oss är den nästan alltid med - kameran. I och med att tekniken har blivit allt mindre och smidigare att ta med sig har det blivit mycket vanligare att dokumentera sin vardag genom foton. Kanske skickar du iväg en bild med Snapchat? Eller lägger upp något på Instagram? Ja, nu för tiden tänker man sällan på att kameran inte alltid har varit en självklar del i människans liv. Vi kommer därför att gå igenom kamerans historia, från det första fotot tills idag, samt hur kamerans mekanik fungerar. Därefter kommer ni att själva få testa på att fota med era mobiltelefoner/datorkameror ur olika perspektiv och vinklar.

Innehåll

Centralt innehåll
Bildframställning
Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.

Bildanalys
Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.
Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Kunskapskrav (betyg E)
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Uppgifter

  • Inlämningsmapp foto

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: