Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 5

Dröm om demokrati

Rönnängs skola, Tjörn · Senast uppdaterad: 22 februari 2021

Eleverna ska få ett historiskt perspektiv på kampen för allmän rösträtt, kvinnokampen och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Vi möter människor och organisationer som driver frågor utanför det politiska systemet; men också olika företrädare för de politiska partierna i Sverige.

Vi kommer att titta på en serie som består av 6 avsnitt och i varje avsnitt tas upp en del av Sveriges historia i en demokratisk process.

SYFTE:

 ”Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en helhetssyn på samhällsfrågor och samhällsstrukturer. I en sådan helhetssyn är sociala, ekonomiska, miljömässiga, rättsliga, mediala och politiska aspekter centrala.”

”Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med de mänskliga rättigheterna och med demokratiska processer och arbetssätt. Den ska också bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om, och förmågan att reflektera över, värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle.” ”Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.” 

 

CENTRALA INNEHÅLL:

BESLUTSFATTANDE OCH POLITISKA IDÉER ”Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar.

Hur individer och grupper kan påverka beslut.”

”Politiska val och partier i Sverige.

Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag.

Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Samhällskunskap åk 4-6 Rönnängs skola
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback