Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Islam, kristendom och judendom -Åk 4

Skapad 2021-02-24 12:41 i Årstadalsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Religionskunskap
Du ska få lära dig om judendom, islam och kristendom. Ex deras seder, ritualer och heliga platser.

Innehåll

 

Vad ska vi arbeta med?

Vi kommer nu att arbeta med religionskunskap under några veckor. Under denna tid kommer ni att lära er om symboler och religiösa skrifter och byggnader som förekommer i de olika världsreligionerna. Vi läser olika berättelser och tittar på filmer. Texter och filmer handlar om fakta om religionen men också hur olika livsfrågor skildras i de olika religionerna Vi läser också om olika ritualer och symboler som finns i dessa religioner.

Hur ska vi arbeta?

Vi börjar arbetsområdet med att arbeta med de tre religionerna kristendom, judendom och islam. Vi kommer att prata om likheter och skillnader mellan religionerna. Vi läser berättelser som är viktiga för de tre religionerna, t.ex. skapelseberättelser och om Abraham.

Vi kommer läsa, titta på filmer, arbeta med kreativa uppgifter (bilder, scener).

Tips på bra filmer:

https://www.so-rummet.se/content/judendomen-pa-7-minuter

https://www.so-rummet.se/content/kristendomen-enkel-genomgang

https://www.so-rummet.se/content/islams-uppkomst-och-grunder

 

Vad ska du lära dig?

Jag ska:

Känna till centrala tankegånger inom religionerna

Kunna berätta om viktiga budskap i religionerna

Känna till olika begrepp som har med religion att göra.

Kunna söka och hitta information om religionerna.

Kunna göra jämförelser mellanreligionerna.

Hur ska du visa att du lärt dig?

Genom att aktivt delta på lektionerna.

Du visar i övningarna och uppgifterna att du förstår det vi arbetar med.

Vi kommer avsluta arbetsområdet med en uppgift om likheter och skillnader inom religionerna.

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  E 6
 • Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
  Re  E 6
 • Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och sam­hällsliv förr och nu.
  Re  E 6
 • Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla resonemang om informati­nens och källornas användbarhet.
  Re  E 6
 • Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  C 6
 • Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Re  C 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  A 6
 • Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt samt för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Re  A 6
 • Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
  Re  E 6

Matriser

Re
Världsreligioner

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
RE-1. Världsreligionerna
Har kunskaper om heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler och för resonemang om likheter och skillnader mellan olika religioner.
Har ännu inte visat förmåga inom detta område.
Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna.
Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna
Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna
RE-2. Samband mellan tankar och uttryck
Har ännu inte visat förmåga inom detta område.
Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
RE-3. likheter och skillnader
Har ännu inte visat förmåga inom detta område.
Eleven visar sina kunskaper om religionerna det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader.
Eleven visar sina kunskaper om religionerna genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader.
Eleven visar sina kunskaper om religionerna genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader.
RE-4. Källhantering
Har ännu inte visat förmåga inom detta område.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt samt för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: