Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

"Lag & rätt" - ett arbetsområde i samhällskunskap för år 6

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 26 februari 2021

Arbetsområdet "Lag & rätt" syftar till att utveckla, fördjupa och bredda elevernas kunskaper kring- och förståelse för rättsstaten och rättssamhället. Med dessa kunskaper ska eleverna utveckla förmågan att reflektera över ett gott samhälle med förståelse för dess ingående delar och funktioner. Under arbetets gång kommer eleverna att ställas inför varierande lär-situationer och arbetssätt, däribland samtal och diskussioner i grupp samt individuella reflekterande moment. Under veckorna 9 till och med 17 kommer eleverna bland annat att arbeta med Gleerups digitala läromedel "Samhällskunskap 4 - 6" och filmmaterial från den webbaserade streaming-tjänsten "SLI". Vidare kommer arbetet tidvis att fokusera på nätetik för att knyta an till barns och ungdomars användande av sociala medier av olika slag. Vi kommer då att prata om den lagstiftning som omgärdar dem och eventuella konsekvenser av att bryta mot den.

Arbetsområdet "Lag & rätt" syftar till att utveckla, fördjupa och bredda elevernas kunskaper kring- och förståelse för rättsstaten och rättssamhället. Med dessa kunskaper ska eleverna utveckla förmågan att reflektera över ett gott samhälle med förståelse för dess ingående delar och funktioner. Under arbetets gång kommer eleverna att ställas inför varierande lär-situationer och arbetssätt, däribland samtal och diskussioner i grupp samt individuella reflekterande moment. 

 

Under veckorna 9 till och med 17 kommer eleverna bland annat att arbeta med Gleerups digitala läromedel "Samhällskunskap 4 - 6" och filmmaterial från den webbaserade streaming-tjänsten "SLI". 

 

Vidare kommer arbetet tidvis att fokusera på nätetik för att knyta an till barns och ungdomars användande av sociala medier av olika slag. Vi kommer då att prata om den lagstiftning som omgärdar dem och eventuella konsekvenser av att bryta mot den. 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Matriser i planeringen
Sammanfattande matris över Kunskapskrav i Samhällskunskap år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback