Skolbanken Logo
Skolbanken

Sagor, sång och ramsor.

Högåsens förskola, Öckerö kommun · Senast uppdaterad: 22 november 2021

Vi vill att barnen får möjlighet att möta olika sagor och ramsor för att på så sätt öka barnens intresse för språket och matematik och att leka med ord och begrepp.

 

Målområde.

Vi vill att barnen får möjlighet att möta olika sagor och ramsor för att på så sätt öka deras intresse för språket och matematik samt att leka med ord och begrepp.

Syfte

Syfte: Vi vill att barnen får möjlighet att möta olika sagor och ramsor för att på så sätt öka barnens intresse för språket och matematik och att leka med ord och begrepp.

Generativ fråga: Vad händer i sagan/ramsan?

Kartläggning.

Vår barngrupp visar stort intresse för sagor och berättelser. De lyssnar gärna på både gamla och nya sagor, sånger och ramsor. De lever sig gärna in i sagornas värld och utrycker sina känslor. Vi vill utveckla barnens ordförråd, förmåga att uttrycka sig samt ge dem grundläggande matematiska begrepp. Vi vill att barnen ska vilja och våga uttrycka och förmedla sina tankar. 

 

Arbetsmetoder. 


Berättar och gestaltar olika ramsor och sagor

Använder konkret material för att illustrera sånger, ramsor och sagor

Tillgängliga böcker i miljön

Benämner ord och begrepp

Dramatisera

Använder digitala verktyg som komplement till det analoga.

 

Genomförande. 

Vi har dagliga sång/sagosamlingar. Vi har ett rullande schema över vem som håller i de olika aktiviteterna så att vi alla pedagoger hjälps åt med genomförandet. Alla barn har dagligen någon sorts samling och de kan påverka vilken sång, ramsa eller saga de vill sjunga eller höra. Vi lyfter in barnens tankar och funderingar i sagorna och observerar deras intresse och tankar under samlingen och planerar vidare från det. Är de intresserande över något så försöker vi hitta alternativ för att utveckla och utmana barnen med nytt material. Vi delar även in barnen i mindre grupper för att kunna utveckla dem efter bästa förmåga. 

Uppföljning. 

Anna och Helèn följer upp varje vecka samt på avdelningsplaneringar med hela arbetslaget. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

fantasi och föreställningsförmåga,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback