Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Geografi, Svenska

·

Årskurs:

4

Planering: Sverige

Sandbäcksskolan, Sjöbo · Senast uppdaterad: 27 februari 2024

Planering för arbetet om Sverige. Ni kommer att få möjlighet att utveckla kunskaper om Sverige. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor. Eleverna ska få chansen att utveckla kunskaper om hur människa, samhälle och natur samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor. Undervisningen ska också ge eleverna kunskap om kartan.

Sverige

Sverige!
Termin: VT 24 (ca v.7-16) 


Geografi/Sv

Varför ska vi arbeta med det här?
Ge:

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor. Genom undervisningen ska eleverna utveckla kunskaper om hur människa, samhälle och natur samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor. Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- kulturlandskap och om människors levnadsvillkor.

Sv:
Vi skriver faktatext för att träna på att skriva olika slags texter och använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet. Eleverna ska utvecklas i att söka, välja ut och sammanställa information från olika källor och resonera om informationens användbarhet.


Det här kommer du att få undervisning om
• De svenska natur- och kulturlandskapen.
• Sveriges naturresurser, t.ex. vatten, odlingsmark, skogar. Var resurserna finns samt vad de
används till.
• Sveriges befolkning, orsaker till fördelningen samt konsekvenser av den.
• Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten.
• Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Även topografiska och
tematiska kartor.
• Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi
• Hur en faktatext skrivs.


Det här ska du lära dig
- att använda samt läsa av olika kartor t.ex. topografiska kartor
- lära dig använda karttecken
- läge samt fakta om Sveriges landskap
- namn och läge på städer, berg, hav och vatten
- vad natur- och kulturlandskap är samt skillnaden däremellan
- viktiga ord som behövs för att förstå arbetsområdet t.ex. karta, väderstreck, Norden
- Hur man skriver faktatext och söker efter fakta.

Så här kommer vi att arbeta
Vi kommer tillsammans arbeta om Sverige utifrån Idas hemsida. Enskilt kommer ni arbeta med att skriva en faktatext utifrån olika underrubriker med hjälp av en begreppslista. Vi följer Geografens testamente och använder i arbetet med vår faktatext. Ni kommer också träna på namngeografi och får en checklista med vad ni ska kunna.

Omdömet baseras på:
- du ska visa att du kan karttecken samt namnge olika platser i Sverige (exempelvis de största sjöarna)
- Avcheckningar under arbetets gång där vi kollar av namngeografi
- Faktatext som skrivits
- hur du deltar i diskussionen på våra lektioner
- hur du söker information
- genom arbetsuppgifter samt diskussioner ska du visa att du förstår skillnaden mellan natur- och kulturlandskap

Lycka till! :)


Läroplanskopplingar

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Ords böjningsformer, meningsbyggnad med huvudsatser och bisatser samt svenska språkets ordföljd i jämförelse med andra språk eleven kan. Textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, skiljetecken och ordklasser.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.

Eleven visar goda kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för utvecklade resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även goda kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven visar mycket goda kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även mycket goda kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven skriver olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven söker och väljer med viss säkerhet information från ett avgränsat urval av källor och presenterar informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Eleven för enkla resonemang om informationens användbarhet.

Eleven skriver olika slags texter med relativt tydligt innehåll, fungerande struktur och relativt god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med relativt god säkerhet.

Eleven söker och väljer med relativt god säkerhet information från ett avgränsat urval av källor och presenterar informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Eleven för utvecklade resonemang om informationens användbarhet.

Eleven skriver olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur och god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med god säkerhet.

Eleven söker och väljer med god säkerhet information från ett avgränsat urval av källor och presenterar informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Eleven för välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.

Eleven skriver olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet på ett i huvudsak fungerande sätt. Elevens texter kan i olika grad innehålla andraspråksdrag beroende på den innehållsliga och tankemässiga komplexiteten.

Eleven skriver olika slags texter med relativt tydligt innehåll, fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet på ett fungerande sätt. Elevens texter kan i olika grad innehålla andraspråksdrag beroende på den innehållsliga och tankemässiga komplexiteten.

Eleven skriver olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet på ett väl fungerande sätt. Elevens texter kan i olika grad innehålla andraspråksdrag beroende på den innehållsliga och tankemässiga komplexiteten.

Matriser i planeringen
Planering: Sverige
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback