Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mandala

Skapad 2021-03-03 14:34 i Munkegärdeskolan Kungälv
Grundskola 7 Bild
Skapa en mandala av saker du har hemma

Innehåll

Mandala

Hemuppgift i bild: MANDALA av valfritt material
Mandala är en geometrisk bildform med ursprung från Indien inom religionerna hinduism och buddhism. Den är lite som en karta över Universum och har använts i meditativt syfte. Du har säkert någon gång färglagt en målarbild av Mandala under din skoltid på låg-eller mellanstadiet. Nu ska du skapa en Mandala av diverse material som du kan hitta hemma. Utgå ifrån en cirkel och försök skapa symmetri med de material som du väljer att använda i din Mandala.

Hur gör du:
1. Fundera på vilken färgskala du vill ha och vilka material du vill använda i din Mandala. Du kan använda matvaror, löv, lego, stenar, bestick, mynt, pysselpärlor, julpynt...ja vad du nu kan hitta hemma hos dig! Försök att vara uppfinningsrik och sträva efter symmetri.

2. Välj en väl belyst, platt yta som underlag (du kan även välja att ha tyg i underlaget) och börja bygga din Mandala. Testa gärna olika sätt att arrangera dina saker för att hitta den roligaste lösningen i din komposition. Här tränar du på din förmåga att experimentera och komponera dina bilder.

3. När du är klar fotar du din Mandala från fågelperspektiv (rakt uppifrån) med din mobil eller webbkameran i din chromebook. Sätt fokus i mitten och se till att du inte skakar mobilen/chromebooken, fotot ska vara skarpt och taget i bra ljus. Om du vill så kan du beskära fotot till ett fyrkantigt format. Fota även med dig själv på en bild så jag ser att du gjort mandalan.

4. Ladda upp bilderna i uppgiften “Mandala” 

 

Uppgifter

 • Mandala

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Kunskapskrav
 • I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
  Bl  A 9
 • Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
  Bl  A 9
 • Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
  Bl  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: