Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kropp och hälsa del 2

Skapad 2021-03-04 10:50 i Pilevallskolan F-9 Trelleborg
Grundskola 4 – 6 Biologi
Vi ser vad som finns utanpå vår kropp, men vad finns inuti? Kanske du hört talas om att vi har olika organ i kroppen. Nu ska du få lära dig mer om dessa och hur de hänger ihop. Att ha god hälsa är att må bra och veta vad våra kroppar behöver för att fungera på ett bra sätt.

Innehåll

Bedömning:
Bedömning kommer att bedömas genom skriftliga prov.

Det kommer att vara två prov på detta område. Vecka 7 och 12.

 

Tidsplan / Lektionsplanering:
Vi kommer att arbeta med området vid tre tillfällen per vecka under perioden v.3- v.12.

Språkmål:
Läsa och förstå fakta texter.

Digitala aktiviteter
Begreppa

Skolfilm

SSA mål:
Kirurg, läkare, sjuksköterska, ortoped, kardiolog, neurolog

Begreppslista:
cellandning, fotosyntes, cell, skelett, muskler, blodomlopp, hjärta, näringsämne, koldioxid, syre, lungor, transportera, puls, matspjälkning, energi, koagulera, dialys, signaler, nervsystem

 

Bedömningsmatris
Matrisen nedan gäller prov 2.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
  Bi  4-6
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
  Bi  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
  Bi  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Bi  4-6
 • Kunskapskrav
 • Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
  Bi  E 6
 • I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
  Bi  E 6

Matriser

Bi
Biologi kropp och hälsa

Insats krävs
Grundläggande kunskaper
Utvecklade kunskaper
Väl utvecklade kunskaper
Matspjälkningen
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till hur maten spjälkas och kan på ett enkelt sätt förklara den med i stort sett rätt begrepp. Kan namnge och placera ut några organ som ingår i matspjälkningen.
Eleven känner till matspjälkningen och kan förklara den med rätt begrepp. Kan även namnge och placera ut de flesta organ som ingår i matspjälkningen.
Eleven känner till matspjälkningen och kan förklara funktionen med rätt begrepp. Kan även namnge och placera ut alla organ som ingår i matspjälkningen.
Organsystem
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till att vi har organsystem i vår kropp och kan berätta om minst ett system och organ som samverkar.
Eleven känner till att vi har organsystem i vår kropp och kan berätta om minst två system och de organ som samverkar.
Eleven känner till att vi har organsystem i vår kropp och kan berätta om tre eller flera system och de organ som samverkar.
Maten
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till att vi behöver tillföra kroppen energi i form av mat och att det är viktigt att vi får i oss mat ifrån olika näringsgrupper.
Eleven känner till att vi behöver tillföra kroppen energi i form av mat och att det är viktigt att vi får i oss mat ifrån olika näringsgrupper. Vet att vi behöver kolhydrater, fetter, proteiner och vitaminer.
Eleven känner till att vi behöver tillföra kroppen energi i form av mat och att det är viktigt att vi får i oss mat ifrån olika näringsgrupper. Vet att vi behöver kolhydrater, fetter, proteiner och vitaminer. Eleven vet vad något näringsämnen har för nytta i vår kropp.
Kroppens reningsverk
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till hur kroppens reningsorgan och kan på ett enkelt sätt förklara den med en del rätta begrepp. Kan namnge och placera ut några organ som ingår i reningen.
Eleven känner till hur kroppens reningsorgan och kan förklara den med i stort sett rätt begrepp. Kan namnge och placera ut några organ som ingår i reningen, samt berätta om dess funktion.
Eleven känner till hur kroppens reningsorgan och kan förklara den med rätt begrepp. Kan namnge och placera ut flera organ som ingår i reningen, samt berätta om dess funktion.
Hjärnan
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till hjärnans funktioner och kan redogöra för några funktioner som styrs av hjärnan. Språk, matematik, minne, synen, inlärningen, rörelser osv
Eleven känner till hjärnans funktioner och kan redogöra för några funktioner som styrs av hjärnan. Språk, matematik, minne, synen, inlärningen, rörelser osv Känner till några av hjärnans delar och kan berätta om dessa.
Eleven kan med rätt begrepp förklara fakta om hjärnan och dess funktioner, samt sätta ut och namnge delarna.
Nervsystemet
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till att hjärnan skickar signaler genom nervtrådarna till muskler och organ. Kan på ett enkelt sätt förklara detta.
Eleven känner till att hjärnan skickar signaler genom nervtrådarna till muskler och organ. Kan ge några exempel på hur detta kan fungera. Använder till största delen rätt begrepp.
Eleven känner till att hjärnan skickar signaler genom nervtrådarna till muskler och organ. Kan ge flera exempel på hur detta kan fungera. Använder alltid rätt begrepp.
Sömn, kost och motion
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven kan på ett enkelt sätt förklara varför det är viktigt med sömn, kost och motion.
Eleven kan förklara varför det är viktigt med sömn, kost och motion. Motiverar till viss del sina svar.
Eleven kan förklara varför det är viktigt med sömn, kost och motion. Motiverar sina svar.
Bakterier och virus
Eleven har ej uppnått målet för godtagbart
Eleven känner till att man kan bli sjuk av bakterier och virus och kan på ett enkelt sätt förklara detta.
Eleven kan förklara skillnaden mellan virus och bakterier och kan förklara vad som händer i kroppen när man blir sjuk.
Eleven kan förklara skillnaden mellan virus och bakterier och kan förklara vad som händer i kroppen när man blir sjuk. Förklarar också antibiotika och vaccin.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: