👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet med detta temaarbete är att eleverna genom ögonen på andra barn ska få syn på vilka rättigheter de har och hur de kan använda sina rättigheter till förändringar av olika slag. Detta kommer ske med hjälp av boken "Barn som förändrat världen".
Målet med detta temaarbete är att eleverna ska förstå sina rättigheter i samhället som barn. De ska även förstå att de kan påverka sin och andras roll i samhället.
Kritiska aspekter: kan vara för abstrakt/svårt att ta in området.
Temat kommer utgå från boken "Barn som förändrat världen" av Jenny Strömstedt. I boken presenteras 17 olika porträtt av barn runt om i hela världen som på något sätt påverkat sin och andras situation och levnadsvillkor. Det är barn som både lever i nutid men även barn som levde för länge sedan, vars avtryck fortfarande finns kvar. Temat kommer utgå från 4 stycken porträtt och eleverna kommer bli indelade i "expertgrupper".
De kommer under arbetet få söka information från böcker och internet. Informationen ska sedan samlas och mynna ut i en affisch/muntlig redovisning där eleverna presenterar sin person på sitt sätt.
Vi vuxna skriver om fakta som finns i böckerna i kortare version, den fakta får eleverna sedan använda.
Eleverna kommer få arbeta om dessa tre barn:
- Louis Braille (s.15-22)
- Malala Yousafzai (s.75-89)
- Liam Hannon (s.137-144)
- Greta Thunberg (s.145-155)
Artiklarna vi kommer arbeta med är Barnkonventionens fyra huvudprinciper:
Rubriker att använda:
- Namn, ålder och var personen kommer ifrån
- Vad har barnet gjort som förändring
- Varför var det så viktigt för barnet att göra förändringen?
- Visste du att?
- Vad skulle ni vilja förändra?
Redovisningsformer:
- Muntligt
- Plansch
Lektionsplanering:
Förberedelser:
- Skriva ut faktatexterna
Extra film: Barns tankar om Barnkonventionen (https://www.youtube.com/watch?v=0mz04w71bvg) 3 min
Lektion 1: Barnkonventionen. Artikel 2 och 3 (Filmtips, om FN och barnkonventionen): https://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=4&article=DVD%202333) 15 min
Lektion 2: Barnkonventionen. Artikel 6 och 12 (Filmtips, Evas superkoll om Barnkonventionen): https://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=4&article=DVD%203674) 16 min
Lektion 3: Startar grupparbetet och introducerar de fyra karaktärerna vi kommer arbeta kring. Indelning av grupper och tilldela karaktär till grupp. Ev Mindmap/ta reda på förkunskaper. Gruppen måste bestämma redovisnignsform!!
Lektion 4: Tilldelas texterna de ska arbeta med och introduceras till rubrikerna. Gruppen läser högt för varandra, hjälps åt
Lektion 5: Utifrån rubrikerna, skriv fakta
Lektion 6: Utifrån rubrikerna, skriv fakta
Lektion 7: Förbereda inför redovisning
Lektion 8: Förbereda inför redovisning
Lektion 9: Redovisning i halvklasser (gruppen bestämmer redovisningsform, antingen plansch eller muntligt)
Frivilligt, skriva texterna på datorer
Förslag på bilduppgift: porträtt, teckna halva ansiktet av karaktären
Bedömningen kommer ske formativt och således löpande under hela arbetet. Slutprodukten kommer att bli antingen en bok eller en plansch om "sitt" barn som görs i grupper - således kan även deras samarbetsförmåga vara en del av bedömningen och underlag till fortsatt arbete.
Analys genomförd 15/6-21
Den fakta som eleverna fick arbeta med var något för svår i sin utformning, vilket gjorde att vissa elever fastnade i läsningen och läsförståelsen av texten och kunde därför inte ta in innehållet. En lösning var att de fick läsa texten högt för varandra där nästa steg var att stryka under texten med olika färger.
Vissa grupper fungerade bättre i sitt samarbete vilket är naturligt, grupperna gjordes med hjälp av glasspinnar. Redovisningen var rolig att göra muntligt, de kunde fått mer tid att förbereda sig innan.