👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Göra egen låt åk 8

Skapad 2021-03-08 16:46 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Göra egen låt -recept
Grundskola 8 Musik
Nu är det äntligen dags att få göra egen musik med hjälp av dina kunskaper i spel, sång och musiklära!

Innehåll

Du ska steg för steg jobba med eget skapande. Du väljer om du vill skriva din låt på gitarr (gitarr+sång?) eller på piano. Själva uppgiften består i att kombinera ackord med en melodi som passar till ackorden. Man kan lyssna sig fram till ett resultat men man kan också rent teoretiskt räkna ut vad som kommer att låta bra. Det bästa är kanske en kombo av de båda metoderna. Varje vecka går vi igenom ett nytt moment och på så vis ges du möjlighet att steg för steg komma framåt med ditt låtskapande. Mitt bästa tips för att lyckas bra är att ta vara på varje lektion maximalt och inte skjuta upp något till nästa vecka. 

Jag kommer bedöma din förmåga att skapa en låt, din förmåga att spela ackord och melodi med flyt, din förmåga att anpassa ditt spel efter en puls, din förmåga att uttrycka något (personligt) musikaliskt och din förmåga att spela med en speciell karaktär och teknik. Sammanlagt bedöms 4-5 kunskapskrav i denna uppgift. 

 

Redovisning: 

Enskild redovisning för lärare, live. 

 

Deadlines: 

Lektion 1. Ha valt tonart, taktart, gjort ackordsföljd till minst en låtdel. 

Lektion 2. Ha gjort ackordsföljd till hela låten. Börja fundera på melodin 

Lektion 3. Spela ackordsföljden många många gånger och hitta på en melodi. 

Lektion 4. Gör klart melodin. Öva och arrangera. 

Lektion 5. Öva och öva. 

Lektion 6 Redovisning

Uppgifter

 • Göra egen låt

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med viss timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med visst flyt.
  Mu  E 9
 • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär.
  Mu  E 9
 • Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.
  Mu  E 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med relativt god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med relativt gott flyt.
  Mu  C 9
 • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med relativt väl fungerande teknik och passande karaktär.
  Mu  C 9
 • Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.
  Mu  C 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med god timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument med passande karaktär och byter då ackord med gott flyt.
  Mu  A 9
 • Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.
  Mu  A 9

Matriser

Mu
Göra och framföra egen låt

E
C
A
Sång
E: Sjunga med viss tajming. Pricka vissa av tonerna (pitch).
C:Sjunga med relativt god tajming och pricka de flesta tonerna (pitch).
A:Sjunga med god tajming och pricka alla toner (pitch).
Spel
Spel (ackord- och melodispel på gitarr/ keyboard)
E: Byta ackord (och bastoner) med visst flyt. E: Spela en enkel melodislinga med viss tajming.
C: Byta ackord (och bastoner) med relativt bra flyt. C: Spela en enkel melodislinga med relativt god tajming.
A: Byta ackord (och bastoner) med gott flyt och spela med passande karaktär. A: Spela en enkel melodislinga med god tajming.
Eget skapande
Man får jobba två och två. Man kan jobba själv. Ackordsföljd som låter helt ok harmoniskt (välljudande) och periodiskt (metriskt/ rätt antal slag per takt och rätt antal takter). Provar att hitta meloditoner som på något sätt passar till ackorden.
Man jobbar enskilt. Ackordsföljd som låter bra för det mesta (ackord passar ihop) och som är rätt periodiskt. Meloditoner som passar till ackordstonerna för det allra mesta. Melodislingan kan vara ganska “statisk” och bestå enbart av ackordstonerna samt samma rytmisering genom hela låten. Arrangemanget är påbörjat; någon del av låten är mer genomtänkt.
Man jobbar enskilt. Ackordsföljd som låter bra och rätt och som "är" rätt. Låten stämmer periodiskt. Meloditoner som passar till ackorden i hela låten. Melodislingan har “ett eget liv”, den är fri från ackorden men passar ändå bra ihop med ackorden. (Den kan också bestå av ackordstonerna men är då fri i rytmiken så att melodin ändå känns levande). Rytmiken i melodin är också “fri”. Låten har ett färdigt arrangemang (du har tänkt igenom hur den ska börja, sluta, hur många verser och refränger den ska ha).