Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Frihetstiden och den agrara revolutionen

Skapad 2021-03-09 08:31 i Sjöviksskolan Stockholm Grundskolor
Frihetstiden åk 6
Grundskola 6 Historia
Vi ska fördjupa oss i Frihetstiden och den agrara revolutionen. Ni kommer att få följa med på en resa genom kungamord, 1700-talsmode, Bellman och en stor befolkningsökning. Håll i hatten och häng med!

Innehåll

Så här kommer vi att arbeta och elevinflytande

 • Grupparbeten (planscher, powerpoint)
 • Lärobok, andra källor som so-rummet.se och ne.se
 • Se på film
 • Kahoot/Quizlet/Forms/mini-test
 • Begrepp (korsord)
 • Begreppa, söka efter andra källor
 • Teater (göra film)

 

 

Grovplanering

V. 11 Inledning, Ostindiska kompaniet, Carl von Linné

V. 12 Hattar och mössor, Gustav III & Bellman

V. 13 Gustav IV Adolf (krig, igen!) och Den agrara revolutionen (befolkningsökningen)

V. 15 1800-tal

V. 16 Repetition & kunskapskontroll

 

IKT och medier

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/nya-tiden/frihetstidens-sverige

https://www.so-rummet.se/kategorier/gustav-iii

https://urplay.se/program/218218-ur-samtiden-bling-bling-mord-och-storstilad-prakt-mordet-pa-gustav-iii

https://www.so-rummet.se/kategorier/gustav-iv-adolf

https://www.so-rummet.se/kategorier/hattar-och-mossor

https://www.so-rummet.se/artikelserier/svenska-ostindiska-kompaniet

 

https://sli.se/r/5SR7

https://sli.se/r/6mG7

https://sli.se/r/6MCp

https://sli.se/r/6RRr

https://sli.se/r/5SR7

https://sli.se/r/6mG7

https://sli.se/r/6MCp

https://sli.se/r/6RRr

https://sli.se/r/Cz1p

https://sli.se/r/Cz0W

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Sveriges och Nordens ekonomiska och kulturella globala utbyte, till exempel i form av järnexport och genom resor till Asien.
  Hi  4-6
 • Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.
  Hi  4-6
 • Den stora folkökningen samt dess orsaker och konsekvenser för olika människor och grupper.
  Hi  4-6
 • Framväxten av parlamentarism, partiväsen och nya lagar i Sverige.
  Hi  4-6
 • Vad historiska källor, till exempel dagböcker och arkivmaterial, kan berätta om Sveriges historia och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
  Hi  4-6

Matriser

Hi
Lärandematris "Frihetstiden och den agrara revolutionen"

Historia åk 6

F
E
C
A
Kunskaper i historia
Du har inte baskunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.
Du har baskunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.
Du har goda kunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.
Du har mycket goda kunskaper om hur det var förr i tiden och om historiska händelser och personer.
Orsaker och följder av samhällets förändring
Du kan inte diskutera på ett enkelt sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett enkelt sätt.
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett enkelt sätt.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett utvecklat sätt.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur samhället förändras, vad människor gör och hur de lever. Du diskuterar orsaker och följder till detta på ett välutvecklat sätt..
Utvecklingslinjer
Du kan ej undersöka hur möten mellan kulturer, in- och utvandring, politik och hur människor lever har förändrats genom historien. Du beskriver hur olika tidsperioder hänger ihop på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka hur möten mellan kulturer, in- och utvandring, politik och hur människor lever har förändrats genom historien. Du beskriver hur olika tidsperioder hänger ihop på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka hur möten mellan kulturer, in- och utvandring, politik och hur människor lever har förändrats genom historien. Du beskriver hur olika tidsperioder hänger ihop på ett utvecklat sätt.
Du kan undersöka hur möten mellan kulturer, in- och utvandring, politik och hur människor lever har förändrats genom historien. Du beskriver hur olika tidsperioder hänger ihop på ett välutvecklat sätt.
Historiens påverkan på nutiden
Du kan ej diskutera hur förändringar inom in- utvandring, politik, hur människor lever och möten mellan kulturer har påverkat den tid vi lever i. Du motiverar det du tycker med enkla exempel från förr i tiden.
Du kan diskutera hur förändringar inom in- utvandring, politik, hur människor lever och möten mellan kulturer har påverkat den tid vi lever i. Du motiverar det du tycker med enkla exempel från förr i tiden.
Du kan diskutera hur förändringar inom in- utvandring, politik, hur människor lever och möten mellan kulturer har påverkat den tid vi lever i. Du motiverar det du tycker med utvecklade exempel från förr i tiden.
Du kan diskutera hur förändringar inom in- utvandring, politik, hur människor lever och möten mellan kulturer har påverkat den tid vi lever i. Du motiverar det du tycker med välutvecklade exempel från förr i tiden.
Informationssökning
Du kan inte använda historiska källor för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur källorna kan användas.
Du kan använda historiska källor för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur källorna kan användas.
Du kan använda historiska källor för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur källorna kan användas.
Du kan använda historiska källor för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur källorna kan användas.
Historiskt perspektiv
Du kan inte visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett enkelt sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.
Du kan visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett enkelt sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.
Du kan visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett utvecklat sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.
Du kan visa och förklara spår av historien i den tid vi lever i. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt varför det finns likheter och skillnader i olika beskrivningar av tidsperioder, händelser och personer.
Historiska begrepp
Du kan ej använda historiska begrepp på ett ganska bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor.
Du kan använda historiska begrepp på ett ganska bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor.
Du kan använda historiska begrepp på ett bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor.
Du kan använda historiska begrepp på ett mycket bra sätt när du studerar historia, diskuterar historia och använder historiska källor.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: