Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Barnböcker och barnboksförfattare VT21 åk 6

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 10 mars 2021

Visste du att det inte bara är barn som läser barnböcker? Många ungdomar (och faktiskt även vuxna!) tycker om att läsa barnböcker, kanske för att drömma sig tillbaka till sin barndom eller för att det är något speciellt tilltalande med alla fina illustrationer som finns i barnböcker. I skolan är barnböcker ett utmärkt material att jobba med när man ska analysera litteratur. I många fall känner vi igen både miljöer och kultur och då är det lättare att ”läsa mellan raderna” i texten och tolka bilderna.

VAD: Vi jobbar med barnböcker och barnboksförfattare där din förmåga att läsa, skriva, söka och tala står i centrum.

HUR: Vi har föreläsningar samt jobbar i grupp och enskilt.

VARFÖR: Vi strävar efter att bli bättre på att hitta budskap i böcker vi läser. Vi lär oss att skriva sammanfattningar. Vi lär oss hur en faktatext är uppbyggd. Vi vill kunna hitta det vi söker i olika källor och även känna till hur vi kan veta om det är en säker källa som vi använder. Vi lär oss källhänvisa. Vi redogör muntligt för varandra i klassen för att vi vill inspirera både oss själva och andra att läsa.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Barnböcker och barnboksförfattare
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback