Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Basketboll

Skapad 2021-03-10 13:11 i Spängerskolan Kristianstad
Grundskola 1 – 3 Idrott och hälsa
Basketboll för åk 1-3.

Innehåll

Basketfia

Innehåll

Material:

Basketbollar

Rockringar

Ärtpåsar

Koner

 

Tillvägagångssätt:

Delar in eleverna i 2 st lag. Varje lag har en basketboll som man ska träffa i basketkorgen. Träffar eleven bollen i basketkorgen flyttas ärtpåsen ett steg i rockringarna som ligger som en spelplan på golvet. Därefter lämnar eleven bollen till nästa elev. Missar eleven basketkorgen så springer eleven en runda och lämnar sedan över bollen till nästa elev osv. I denna leken gäller det att eleverna stöttar varandra och får en lagkänsla. När laget blir färdig sätter de sig ner.

 

Elefanten i porslinsaffären:

Eleverna blir indelade i olika grupper. De ska sedan runda en bana och sedan in i porslinsaffären. Där ska de fortsätta att studsa bollen över en bana medans de går/springer. Klarar de sig till andra sidan får de ta en ärtpåse till sitt lag. Välter/träffar de en kon/hinder så får de inte hämta en ärtpåse. Eleven tränar sig på att dribbla.

 

Material: Basketboll, ärtpåsar, koner

 

Skott: Eleverna får träna sig på hur man kastar en basketboll. När eleven har kastat så passar de till vuxen som passar tillbaka. Studsar bollen medans de tar sig till korgen. Skjuter sedan ett skott på korgen och hämtar bollen igen. Ställer sig sedan sist i kön.

Eleverna tränar sig på att skjuta och passa.

 

Material: Basketboll/ andra bollar

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
    Idh  1-3
  • Säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.
    Idh  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: