Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bilder med budskap - Keith Haring och barnkonventionen.

Skapad 2021-03-10 15:45 i Spängerskolan Kristianstad
Grundskola 7 – 9 Bild
Vi kommer arbeta med bilder som uttrycker budskap och kommer titta närmare på den amerikanske konstnäraren Keith Haring.

Innehåll

Vem var Keith Haring?

Keith Haring, 1958-1990

Amerikansk konstnär - graffiti, gatukonst och popkonst. 

 

Keith Haring stil är utmärkande med enkla figurer och klara färger. Alla hans bilder har ett budskap, de ska säga någonting. Ofta handlar hans bilder om födelse, död, kärlek, sex, krig, homosexuellas utsatthet och de förakt de kunde möta när aids började spridas.

 

Figurerna i Harings bilder hoppar och skuttar med kraft- och rörelsemarkörer och trots sin "gullighet" gör de ofta hål i varandra. Haring gjorde gärna enorma människoliknande teckenmålningar, bland annar målade han tiovåningsfasader tillsammans med lokala ungdomar.

 

Vad?

Du ska göra en målning som är tydligt inspirerad av Keith Haring och din bild ska visa någon av barnkonventionens 54 artiklar. Länk till barnkonventionen: https://unicef.se/barnkonventionen/las-texten 

 

Hur?

Välj vilken artikel du vill visa, ta ett A3 Papper och skriv ditt namn och din valda artikel på baksidan. Sedan ritar du upp med blyerts hur tänker visa artikeln med bilder, vill du först skissa på ett A4 papper går det bra. När du ha bestämt hur din målning ska se ut målar du den med akrylfärg. Vill du ha svarta konturer är det bäst att fylla i dem med tusch efter akrylfärgen torkat. 

 

Du ska också ge omdöme om din arbetsprocess, dokumentationsfrågorna finns i lärloggen för ämnet. 

 

När din bild är klar ska du skriva en presentationstext som förklarar budskapet du vill visa och hur du menar att det syns i din bild. Tips för presentationstext kommer finnas i lärloggen. 

 

Vad bedöms? 

 

  • Hur väl du skapar en målning som kommunicerar en av barnkonventionens artiklar med ett välutvecklat bildspråk och genomarbetade uttrycksformer. 

  • Hur väl du hanterar hanterar de olika teknikerna och materialen i arbetet och hur provar dig fram för att se hur du kan skapa olika uttryck.

  • Hur väl du kombinerar färg, form och bildkompositioner. 

  • Hur väl du kan utveckla egna idéer utifrån Keith Harings bilder och valfri artikel i barnkonventionen.

  • Hur du självständigt du arbetar och hur arbetar för att att komma framåt. 

  • Hur väl du presenterar din bild och dess budskap.

  • Hur välutvecklat omdöme du skriver om din arbetsprocess och sambandet mellan innehåll, uttryck, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Matriser

Bl
Åk 9: Bilder med budskap - Keith Haring och barnkonventionen

E
C
A
Bildframställning
Kommunikation
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår..
Tekniker
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dess kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Bildkomposition
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Ideutveckling
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Ansvar
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Bildpresentation
Dessutom kan eleven kan presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Reflektion
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: