Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Undervisningsplan Naturvetenskap och teknik

Skapad 2021-03-12 14:18 i 224581 Förskolan Hovet Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola
Idag växer morgondagens vuxna upp för att ta över samhället. En aktuell och viktig fråga är den miljöpåverkan på jorden som vi har idag. Kunskap om natur och teknik bidrar till ökad förståelse av naturvetenskapliga och fysiologiska fenomen och bidrar på lång sikt till en hållbar utveckling.

Innehåll

 

Naturvetenskapliga och tekniska utmaningar:  

Vi vill bidra till att starta intresset för naturen och tekniken i vardagen genom olika utmaningar och experiment. Vi övar olika begrepp, såsom magnetism, väderfenomen, flyta sjunka, och namnger växter och djur. Barnen är mycket intresserade av att undersöka leksaker, väderfenomen och skogen. Vi vill använda oss av det för att utmana barnen. 

 

Varför – Vi vill ge barnen ökad empati och förståelse för skogen och miljön. Samt att de får upp ögonen för vad teknik kan vara. Som till exempel, tända en lampa eller hjulen på en bil. 

 

Hur – Genom att arbeta med naturen och använda oss av vädret, till exempel is eller regn. Genom att vi regelbundet går till skogen och undersöker vad vi hittar. Vi använder oss av mikroskopägget för att ta bilder på vad vi ser. Vi plockar med oss material från skogen tillbaka till förskolan för att undersöka det närmare. 

 

Vem 

I helgrupp och i mindre grupper, i utmaningar och på samlingar.

Kopplingar till läroplanen

 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: