Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

Informationssökning & källkritik - ett arbetsområde i svenska/ svenska som andraspråk

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 14 mars 2021

På bara några årtionden har all världens information gjorts tillgänglig genom några få knapptryck på en dator, smartphone eller surfplatta. Det som för 20 - 30 år sedan krävde en fysisk dagstidning, tidskrift eller en bussbiljett till närmaste bibliotek är idag tillgängligt när som helst och mer eller mindre var som helst. Orsaken till detta är forskning, framsteg och teknisk utveckling. Ingen höjer idag på ögonbrynen över trådlös överföring eller strömmande video men hade någon talat om för mig som är född på 1970-talet att det om 30 år skulle finnas något sådant hade jag sannolikt och helt i enlighet med dåtiden avfärdat det hela som något taget ur en orealistisk science fiction-utopi. Hur som helst får vi vara tacksamma för att vi idag har oändligt mycket information bara väntandes på våra knapptryck och vår nyfikenhet. Finns det då några fallgropar i detta ständiga brus som omger oss, är det behäftat med risker att navigera på t.ex Google, Instagram eller Facebook? Vad säger lagstiftningen? Vad måste man t.ex. tänka på när man använder källmaterial för olika syften? Detta ska vi titta närmare på veckorna 11 till och med 17. Se detaljerad planering över arbetsområdet i Classroom! //Fredrik

På bara några årtionden har all världens information gjorts tillgänglig genom några få knapptryck på en dator, smartphone eller surfplatta. Det som för 20 - 30 år sedan krävde en fysisk dagstidning, tidskrift eller en bussbiljett till närmaste bibliotek är idag tillgängligt när som helst och mer eller mindre var som helst. Orsaken till detta är forskning, framsteg och teknisk utveckling. Ingen höjer idag på ögonbrynen över trådlös överföring eller strömmande video men hade någon talat om för mig som är född på 1970-talet att det om 30 år skulle finnas något sådant hade jag sannolikt och helt i enlighet med dåtiden avfärdat det hela som något taget ur en orealistisk science fiction-utopi.

 

Hur som helst får vi vara tacksamma för att vi idag har oändligt mycket information bara väntandes på våra knapptryck och vår nyfikenhet. Finns det då några fallgropar i detta ständiga brus som omger oss, är det behäftat med risker att navigera på t.ex Google, Instagram eller Facebook? Vad säger lagstiftningen? Vad måste man t.ex. tänka på när man använder källmaterial för olika syften? Detta ska vi titta närmare på veckorna 11 till och med 17 då vi reder ut följande innehåll:

 

*hur du söker tillförlitlig information på Internet (källkritik)

*upphovsrätt och användarrättigheter

*Europeiska dataskydds-förordningen GDPR

*citat och källhänvisningar

*innehållsförteckning och noter

*press-etik och god ton gentemot meningsmotståndare

*integritet och yttrandefrihet

*värdeladdade ord/ nyanser och tolkningsföreträde

*distinktionen (åtskillnaden) mellan fakta och åsikter

 

Arbetsområdet syftar till att utveckla era kunskaper kring- och förmåga att förhålla er kritiska till informationsflöden samt att producera egna fördjupnings-arbeten inom ramarna för god sed, etik, moral och lagstiftning som en förberedelse inför höstens gymnasiestudier.

 

Se detaljerad planering över arbetsområdet i Classroom!

 

//Fredrik


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Svenska - Kunskapskrav år 9
Svenska som andraspråk - Kunskapskrav år 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback