Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Bokprojekt "I helvetet vet alla vem jag är"

Vifolkaskolan 7-9, Mjölby · Senast uppdaterad: 28 mars 2021

Vi läser boken "I helvetet vet alla vem jag är" tillsammans.

Vi ska läsa boken I helvetet vet alla vem jag är av Fredrik Hardenborg, både på lektionstid och som läsläxa hemma. Vi kommer att arbeta med lässtrategier, och öka förmågan att läsa mellan raderna och resonera kring och analysera det vi läser. Vi ska göra olika uppgifter för att öka förståelsen för det vi läser, samt arbetar med ordförråd, skrivregler och grammatik. Vi kommer också att diskutera mycket om vad vi gör på nätet och vad vi kan tänka på när vi är där eftersom mycket av bokens innehåll handlar om det.

Mål/Förmågor/Syfte

Syftet med detta arbetsområde är att du ska utveckla din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften och utveckla din förmåga att formulera dig och kommunicera i tal och skrift.

 

Vi ska även arbeta med läroplanens övergripande uppdrag då vi kommer att arbeta med att utveckla din förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling och även utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik. Du kommer också att få träna på att se möjligheter men även förstå riskerna kring internet.

 

Undervisningens innehåll

 

  • Läsa boken I helvetet vet alla vem jag är enskilt, i läsgrupper samt genom högläsning i helklass.

  • Diskutera och samtala om bokens innehåll, ordkunskap, skrivregler och grammatik.

  • Diskutera och samtala kring internet och dess möjligheter men även faror.

  • Arbeta med ett läsdokument för att fördjupa oss i bokens innehåll.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Matriser i planeringen
Konsten att påverka och skönlitterär läsning
Uppgifter
Läsförståelse och boksamtal

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback