Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagor och väsen - Skolvättarna tar över skolan i ett projekt som engagerar hela skolan

Skapad 2021-03-14 15:39 i Ekebyhovskolan Ekerö
Grundskola 2 – 0
Skolvättarna tar över skolan. Enligt folktron så var vättarna snäll mot de snälla och bråkig med de osnälla. Det enda vi kan göra för att de inte ska busa runt med pennor, skor, tejp och andra saker är att man är en schysst kompis. Vi bygger vättedörrar av glasspinnar och vättar av klädnypor och garn. Sedan placerar vi ut dem över skolan och låter alla som vill leta rätt på dem. Därmed engagerar vi hela skolan i ett gemensamt uppdrag - hitta dörrarna och var en schysst kompis. Belöning (kakor/sudd/klistermärken) utlovas till den avdelning/klass som har engagerat sig mest.

Innehåll

Fritidspass
Vi knyter an till det temat som barnen arbetar med i klassrummen. Nu var det väsen och folktro så barnen har läst om tomtar, vättar och andra väsen.

Vi utgår från att alla barn vill och kan vara med på ett projekt med ett större syfte än att "bara" pyssla en dörr till vättarna av glasspinnar.

Vi engagerar barnen i en värld som handlar om den speciella skolvätten och vad den har för egenskaper. Enligt folktron  finns det olika vättar och vi hittar på att det finns skolvättar som stökar runt bland våra saker. Ska man vara snäll mot skolvätten så att han inte busar runt så ska man vara snäll mot varandra och vara en schysst kompis, hjälpas åt och vara omtänksam.

Vi bygger skolvättedörrar av glasspinnar och vättar av klädnypor och garn. Vi placerar ut dem runt om i hela skolan och gör en utmaning för alla årskurser att hitta vättedörrarna och skriva ner vilka schyssta saker de har gjort för att komma i åtanke för belöning. Förhoppningsvis har de också gjort dessa schyssta saker.

Temat är att skapa och fantisera om ett väsen som finns i den svenska folktron. Barnen är kreativa och utvecklar hur just deras vättedörr ser ut, vad vätten heter och hur den agerar. Det finns en stolthet i och en spänning runt att vättedörren kommer letas efter och tittas på av andra elever. Att vätten kräver att man är schysst och en bra kompis är en bonus och innebär att alla tänker efter vad som förväntas av skolvättarna för att de inte ska stöka till. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,
  Gr lgr11
 • Centralt innehåll
 • Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. Hur ord och yttranden kan uppfattas av och påverka en själv och andra.
  Gr lgr11  -
 • Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.
  Gr lgr11  -
 • Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
  Gr lgr11  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: