Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Högkulturer och antika världar

Skapad 2021-03-14 16:59 i Österledskolan Halmstad
Grundskola 7 Historia
Hur gick det till när människan började bygga civiliserade sam-hällen, större städer och fantastiska byggnader? Vilka var orsakerna till att man började samarbeta och hur påverkade det människors liv?

Innehåll

Vad ska vi kunna?

Under detta arbetsområde kommer vi att titta på hur det var att leva i de första samhällena. Vi kommer titta närmare på området Mesopotamien, Egypten och Grekland. Vilka yrken fanns det, vad trodde man på, fanns det gott om mat och hur var det mellan män och kvinnor?

Vi ska också titta på orsaker och konsekvenser till hur det var i de nya samhällena. Till exempel ska vi fundera på hur kom det sig att det växte fram nya yrken och vad ledde detta till?

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att läsa/lyssna i/på arbetshäftet, svara på frågor och arbeta i grupper. Först kommer vi att fokusera på Mesopotamien och Egypten, och lära oss om likheter och skillnader dem emellan. Därefter ska vi läsa om Grekland och fördjupa oss inom den grekiska mytologin. 

 

Hur ska vi visa våra kunskaper?

I slutet på arbetsområdet ska häftet med de olika frågorna lämnas in för att redogöra för baskunskaper och viktiga begrepp inom arbetsområdet. Ett alternativ till att läsa och arbeta med häftet är att se på olika filmer, arbeta och repetera med hjälp av quizlet samt göra ett begreppsprov v13. En utmaningsuppgift är att skriva en jämförelse mellan Mesopotamien och Egypten. Området avslutas med en par/gruppuppgift inom den grekiska mytologin. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: