👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rullstafett, fritidsgympa

Skapad 2021-03-15 14:33 i Furulunds fritidshem Partille
Grundskola F Idrott och hälsa
Fritidsgympa för förskoleklass

Innehåll

 

Samling

Vi samlas i mitten av salen i en ring. Där välkomnar jag gruppen och vi lyfter regler och förhållningssätt genom handuppräckning. Sedan presenterar jag dagens fritidsgympa med vad vi ska göra, hur och varför.

Material: Bildstöd för "gympa" och "samling/tyst" som får vara centrala på golvet i samlingen

 

Uppvärmning, dansstopp i rockring

Fem rockringar placeras ut på golvet i salen. När musiken startar dansar barnen och när den pausas ska barnen snabbt ta sig in i en rockring. Varje paus plockas en ring bort. Tillslut får barnen inte plats i ringarna och de som faller ut får stå vid sidan tills det bara är en ring kvar. 

Material: Fem rockringar

 

Huvudlek, rullstafett

Gruppen delas i två led bakom en kon vid vardera led. Barnet först i ledet ska med en boll i händerna rulla förbi en kon längre fram i salen och sedan kasta bollen till barnen som står näst på tur i samma lag. Laget som tar sig igenom ledet först vinner och då är leken slut.

Material: Fyra koner, två bollar

 

Avslutning, vandrande rockring

Gruppen samlas i en ring och fattar varandras händer. En rockring ska sedan vandra genom ringen utan att barnen släpper varandras händer. Här ska det kännas att leder och muskler sträcks och stretchas.

Material: En rockring

 

Lektionen är över då rockringen vandrat ett varv eller två. Vi sätter oss ner och utvärderar med “two stars and a wish” där jag lyfter två styrkor med lektionen och en sak som vi kan förbättra nästa pass.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • röra sig allsidigt i olika miljöer samt förstå vad som kan påverka hälsa och välbefinnande.
  Gr lgr11
 • Centralt innehåll
 • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
  Gr lgr11  -