👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Barberar gesällen

Skapad 2021-03-17 10:12 i Anders Ljungstedts gymnasium Linköping
Gymnasieskola Hantverk
I den här uppgiften ska du skaffa dig kunskap om material, verktyg, maskiner, tekniker och metoder som används för att genomföra arbeten inom valt specialiseringsområde, herr. Arbetet pågår under veckorna 17 - 19.

Innehåll

Barberare är ett område inom frisör som har fått ett stort genomslag de senaste åren. Det ökade intresset för herrfrisyrer och herrstyling har med fört att det har införts en barberar gesäll. I det här arbetet ska vi titta närmare på:

 

 • Vad är Barberare Gesällen?

 

 • Vem är behörig att avlägga Barberare Gesäll?

 

 • Vilka olika moment ingår i Barberare gesällen?

 

 • Vilka är kriterierna för de olika momenten?

 

 • Bilder och skissteknik

 

 

 Arbetet pågår under veckorna 17 - 19 och examineras genom en ilämningsuppgift. 

 

 

 

Uppgifter

 • Bedömningsuppgift, ska ej göras

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Material, verktyg, maskiner, tekniker och metoder för att genomföra arbeten inom valt specialiseringsområde, till exempel underhåll av peruker, tupéer och hårersättningar eller behandling av afrohår. I samband med det behandlas arbetsplanering, till exempel materialberäkning och planering av tidsåtgång.
  Hav  -
 • Fackspråk, skissteknik och ritteknik för arbetsbeskrivning och utveckling av idéer.
  Hav  -

Matriser

Hav
Barberar gesällen

E
C
A
Kursmål 1
Eleven tolkar i samråd med handledare arbetsuppgifter om barberar gesällen. Eleven organiserar och genomför sitt arbete med viss säkerhet. I samråd med handledare väljer eleven bilder på frisyrer där material och arbetsmetoder stämmer överens med den tänkta slutproduktens kvalitet och estetiska utformning.
Eleven tolkar efter samråd med handledare arbetsuppgifter om barberar gesällen.. Eleven organiserar och genomför sitt arbete med viss säkerhet. Efter samråd med handledare väljer eleven bilder på frisyrer där material och arbetsmetoder stämmer överens med den tänkta slutproduktens kvalitet och estetiska utformning.
Eleven tolkar efter samråd med handledare arbetsuppgifter om barberar gesällen. Eleven organiserar och genomför sitt arbete med säkerhet. Efter samråd med handledare väljer eleven bilder på frisyrer där material och arbetsmetoder stämmer väl överens med den tänkta slutproduktens kvalitet och estetiska utformning.
Kursmål 3
Eleven gör enkla skisser
Eleven gör genomarbetade skisser
Eleven gör genomarbetade och detaljerade skisser