Skolbanken Logo
Skolbanken

Påsken som tradition

Förskolan Blynäsviken, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 19 mars 2021

Vi kommer att prata om varför vi firar påsk och vad påskens dagar har för innebörd. Vi kommer också att ta upp några olika påsktraditioner. I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen. lpfö-18

Mål      

Förskolan ska ge varje barn ska få förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet. Lpfö18

 

Målkriterier/Förväntat Nyläge

Vi ser att barnen vill skapa, sjunga, dansa, ställer frågor och visar nyfikenhet om påsken som tradition.Vi ser att barnen tex förstår varför vi firar påsk, vad traditionerna kommer ifrån, sitt kulturarv och vad de olika dagarna heter och varför. Att de får en förståelse för hur livet var förr i tiden där traditionerna kommer ifrån.

  • Vi ska känna till varför vi firar påsk.
  • Vi ska känna till namnen på de olika påskdagarna.
  • Vi ska känna till några påsktraditioner.
  • Vi ska lära oss påsksånger och danser.
  • Vi ska prova på att påskpyssla och göra/skriva/måla påskkort.
  • Vi har lyssnat på påsksagor och har sett på filmer om påsken.

Hur gör vi?

Vid undervisningsstunder kommer vi läsa och berätta om påskens olika dagar, vad de heter och varför. Gamla traditioner. Vi lär oss tillsammans om vårt kulturarv. Vi kommer att lyssna och sjunga påsksånger och dansa påskdanser. Vi kommer att titta på filmer om påsken som högtid.

Påskägg Vi pyntar med ägg, ger varandra godisfyllda påskägg, skickar kort med ägg och kycklingar på och äter mycket ägg under påsken. Detta tros höra ihop med att hönorna började lägga ägg igen efter en lång vinter då de inte la så mycket ägg. Varför vi äter så många ägg under påsken har att göra med dåtidens äggproduktion. Förr hade hönsen uppehåll i äggproduktionen under hela vintern, idag kan hönsen värpa ägg året runt, men traditionen med att äta mycket ägg under påsken håller sig kvar.

Påskris Påskriset tros ha en koppling till Jesu intåg i Jerusalem då palmblad ströddes framför honom. Tar man in riset och sätter det i vatten spricker bladen ut och påminner om den vår och gröda som står framför oss.

Skärtorsdag och Påskkärring. Skrock har alltid funnits i folktron och enligt den så flög häxor till Blåkulla på skärtorsdagen. Folksägnernas påskkäringar var riktigt otäcka figurer, häxor som festade med djävulen just på skärtorsdagsnatten. Den allmänna uppfattningen var då att häxorna begav sig till Blåkulla just den natten för att umgås med den Onde. 

Långfredag är enligt den kristna tron en dag för stillhet och tystnad. Det är dagen då Jesus korsfästes och dog, enligt Nya testamentet. Fram till och med påsken 1969 rådde nöjesförbud i Sverige. Det var alltså olagligt att ha roligt i andras sällskap. Teatrar, biografer och danspalats var stängda. Det var inte roligare i tv. Där visades ofta långfilmer om Jesus lidande. 

Påskafton och påskharen. Sverige inleds traditionellt påsken på påskafton. Långfredagen är överstökad, nu kan man måla påskägg. Gå på bio, dansa och skratta. Det var också dags att förbereda påskmåltiden. Påskharen är en tradition från Tyskland där man tror att det är påskharen som kommer med påskäggen på Påskafton.

Påskdagen. Enligt Nya testamentet uppstod Jesus från de döda på påskdagen, därför är det en glädjens dag och den största högtiden i kyrkoåret för kristna. Enligt svenska kyrkan kom en grupp kvinnor till Jesus grav på påskdagen och upptäckte att graven var tom. Vad de inte visste då var att Jesus återuppstått.

Annandag påsk. Under annandag påsk visar sig Jesus, enligt Nya testamentet, för sina lärjungar.

 

  • Sjunga påsksånger.
  • Dansa påskdanser.
  • Prata om de olika påskdagarna och vad de heter.
  • Skapande, påskpyssel och göra/skriva påskkort.
  • Titta på korta filmer som beskriver vad som ligger till grund för påsken.
  • Läsa enkla faktatexter.
  • Lyssna på korta berättelser.
  • Samtala.

Läroplanskopplingar

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback