👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kamratbedömning av novell

Skapad 2021-03-22 12:06 i Vifolkaskolan 7-9 Mjölby
Vi lär oss genren novell genom att läsa om om novellens uppbyggnad och historia, läsa noveller, analysera dem och slutligen skriva en egen novell.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Kamratbedömning, respons, gensvar - kärt barn har många namn. Istället för som i tidigare åldrar "Two stars and a wish" ska du göra en rejäl respons av en anonym text! Lycka till!

Innehåll

Mål

"Självbedömning innebär att eleven reflekterar över kvaliteten på ett arbete och bedömer om det är i enlighet med kunskapskraven. Genom att bedöma får eleven större förståelse för hur man ska skriva och vad som kännetecknar en bra text. Eleven utvecklar självständighet, självkontroll och självdisciplin och blir på så sätt bättre på att både bedöma, planera och ta ansvar för det egna lärandet. Formativ bedömning kan bidra till att eleverna utvecklar strategier och förståelse för hur den själv ska öka sin kvalitet på sina uppgifter. 

Undervisning

Under ett antal veckor har vi gått igenom hur man skriver en novell och alla har skrivit varsin. Utifrån de kunskaper kommer man sedan sitta två och två och öva på att ge respons på en novell för att öva på att ge feedback och konstruktiv kritik. Därefter får man en annan novell som man ska kamratbedöma enskilt.

 

 

 

Matriser

Sv
Svenska 7-9

Når ej målen än
E
C
A
Ny nivå
Kamratbedömning/Respons
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.