Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ljuda med kroppen och magiska omvandlingar

Skapad 2021-03-24 16:50 i Förskolan Granen Östhammar
Förskola
Scenkompani Mariposa kommer att leda ett projekt med barnen födda -15 i hela kommunen. Men fokus på att göra en ordskulptur utifrån några bokstäver som vi får i ett paket.

Innehåll

Bakgrund och syfte:

 

Scenkompani Mariposa har ett projekt i kommunen med alla barn som går sista året på förskolan under våren 2021 som heter ”Ljuda med kroppen och magiska omvandlingar”. Syftet med projektet är att barnen får arbeta med olika konstnärliga uttryck i en integrerad form, där målet är att barnen är delaktiga och medskapande. I och med att barnen får upptäcka och undersöka ord och bokstäver på ett lekfullt sätt kan projektet också ge läs- och språkfrämjande effekter.

 

Mål:

Att barnen får utforska bokstäver med kroppen.

 

 

Att barnen får sätta ihop bokstäver till ord.

 

 

Att barnen får bygga en skulptur av ordet.

 

 

Att barnen får utforska de 6 enkla maskinerna.

 

 

 

 

 

 

Avdelningens mål:

 

 

 

Metod:

 

Projektet introduceras med två filmer från Mariposa. Därefter får barnen ett paket från Åsa Rosa med bokstäver i som de ska utforska, ljuda med kroppen och testa att sätta ihop på olika sätt.

Barnen ska sedan välja ut ett ord som de ska bygga en skulptur av tillsammans med Mariposagruppen i deras tält som är placerat i Herrgårdsområdet.

Efter första tältbesöket får barnen skapa olika saker på förskolan, t ex bokstäver som kan sitta på skulpturen. Dessa saker tas sedan med tillbaka till tältet där skulpturen görs färdig. Innan det sista tältbesöket får barnen i uppdrag att utforska de 6 enkla maskinerna. Vilka är det, finns de i vår närhet och hur fungerar de?

Det sista tältbesöket är en vernissage där barnen får titta på alla skulpturer som har gjorts i av barnen på Österbybruks förskolor.

 

 

Dokumentation

 

Vi dokumenterar med hjälp av Unikum. Ordskulpturen blir även den en dokumentation som vi får ta med till förskolan efter vernissagen.

 

 

Analys och reflektion:

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: