👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Allemansrätten

Skapad 2021-03-26 18:38 i Furulunds skola F-6 Partille
Grundskola F NO (år 1-3)
Vi inleder no-arbetet med att prata om allemansrätten!

Innehåll

Allemansrätten

I Förskoleklassens arbete med NO inleder vi höstterminen med att förklara vad Allemansrätten är. Vi tar upp en del av regler som gäller för att vi ska kunna vistas ute i skog och mark utan att störa eller förstöra, men också om vilka rättigheter vi har som ger oss möjlighet att njuta av naturen!

Vi dokumenterar det vi lär oss om Allemansrätten. På första sidan klistrar vi in ett utdrag med några av Allemanrättens punkter. Som uppgift ritar och berättar eleverna om en egen upplevelse i naturen. Till exempel "Jag gillar att bygga kojor" eller "Man kan plocka blåbär i skogen". Vidare arbetar vi i lärpar utifrån en eller flera punkter ur Allemansrätten och dokumenterar detta i våra böcker. 

I vår undervisning får eleverna se korta filmer ur "Barr och Pinne, räddar världen - allemansrätten" och andra korta filmer om Allemansrätten samt höra berättelsen om "Ali och Sara träffar allemansråttan".

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • utforska och beskriva företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, och
  Gr lgr11
 • röra sig allsidigt i olika miljöer samt förstå vad som kan påverka hälsa och välbefinnande
  Gr lgr11
 • Centralt innehåll
 • Naturen och människors levnadsvillkor på hemorten och andra platser under olika tider, utifrån elevernas erfarenheter och intressen.
  Gr lgr11  -
 • Hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.
  Gr lgr11  -