👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Leklust - leka affär

Skapad 2021-03-28 19:26 i Lillfjällets förskola Östersund
Förskola
Tema leklust. Planering, observering och reflektion av lek.

Innehåll

”Du och dina kollegor ska nu planera lekstunder där ni i er roll:

  • Observerar
  • Deltar
  • Regisserar

Försök att få syn på i vilken utsträckning barnen använder lekens “grundregler” turtagning, samförstånd och ömsesidighet.”

- leklust moment B

 

Planering:

Jag har valt att leka affär med några barn. Förhoppningen är att sätta ihop en grupp med barn i olika åldrar och en konstellation som kanske inte vanligast brukar vara.

Vi ska turas om i olika roller, så som kassör och kund. Jag startar upp leken och försöker hitta nyfikenheten hos barnen och låter de sedan ta över och ser hur det artar sig. Jag kommer göra nya pengar som troligtvis kommer locka.

 

Dokumentation:

Det blev en grupp på tre barn - en 2-åring, en 4-åring och en 5-åring. Jag bjöd in till lek och jag satte mig i kassan. Barnen visade intresse snabbt och ville vara med. Alla hängde på, särskilt de två större barnen. Efter en stund ville det yngsta barnet sitta och läsa en bok som hon köpt. När jag drog mig undan så fortsatte de äldre att leka likadant, turas om att sitta i kassan och köpa.

Det blev en väldigt lugn och trivsam lek. Det tror jag var dels för den annorlunda konstellationen av barn, dels pågrund av nytt material och spännande att få komma med och leka med en vuxen, som kom med enkla regler från något de kände igen.