👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lyrik, poesi och dikt

Skapad 2021-03-29 15:16 i Forssaklackskolan Borlänge
Grundskola 9 Svenska Svenska som andraspråk
Lyrik, poesi och dikt är tre ord för samma sak. Vilken är den bästa dikt du har hört? Vilken är din favorittext i en sång? Vilka poeter har du hört talas om? Varför skriver man lyrik? Vad är typiskt för lyrik? Hur känner man igen en dikt? Är det svårt att förstå dikter? Detta kommer vi att få svar på under arbetsområdet med lyrik.

Innehåll

I det här arbetsområdet kommer du få utveckla dina kunskaper om lyrik. Både genom att läsa, analysera, läsa högt, skriva samt lära dig mer om svenska poeter.

Du kommer att bli bedömd  i dessa moment; diktanalys, högläsning, egna dikter och presentation av en känd poet.

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Författarporträtt

  • Författarporträtt

  • Egna dikter

  • Uppläsning av dikt + illustration för att förstärka diktens budskap

  • Författarporträtt

Matriser

Sv SvA
Svenska årskurs 7-9

För att klara kunskapskraven för de olika nivåerna ska du:

E
C
A
Läsa
Eleven kan läsa med flyt genom att på ett i huvudsak fungerade sätt välja och använda lässtrategier utifrån lyrikens särdrag. (Du läser en dikt högt.)
Eleven kan läsa med bra flyt genom att på ett fungerade sätt välja och använda lässtrategier utifrån lyrikens särdrag. (Du läser med relativt god inlevelse och med betoning på rätt ställe.)
Eleven kan läsa med mycket bra flyt genom att på ett väl fungerade sätt välja och använda lässtrategier utifrån lyrikens särdrag. (Du läser med inlevelse och med betoning på rätt ställe.)
Föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i texter.
Föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap som kan läsas mellan raderna i texter.
Föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i texter.
Förstärka och levandegöra dina texters budskap genom att kombinera olika estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt.
Förstärka och levandegöra dina texters budskap genom att kombinera olika estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt.
Förstärka och levandegöra dina texters budskap genom att kombinera olika estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Föra enkla resonemang om författaren/poetens liv och verk.
Föra utvecklade resonemang om författarens/poetens liv och verk.
Föra välutvecklade resonemang om författarens/poetens liv och verk.