👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Månadens konstnär april, Gustav Klimt

Skapad 2021-04-06 14:13 i Musiklådan Grundskolor
Grundskola 2 – 3 SO (år 1-3) Bild Svenska
Nu är det april. Den här månaden arbetar vi då och då ämnesövergipande om Gustav Klimt.

Innehåll

SO:

 • vi fortsätter att bekanta oss med kartan. Var bodde Gustav Klimt? Hur hittar jag i en kartbok och på t ex google maps?
 • när levde han? Hur kan man ta hjälp av en tidslinje?

 

Bild:

 • vi målar träd, inspireras av Klimts tavlor med speciella former och färger. Vi besöker vår egen lilla skog för att komma i rätt stämning.
 • vi kopplar ihop med det vi läser i religion. Här passar det att läsa om Josef och hans speciella klädesplagg och målar en mantel med mönster inspirerade av Klimt.

Sv:

 • vi skriver en kort dikt till tavlan med trädet. Vi går igenom skrivregler. Du ges tid till att skriva fint för hand, eventuellt även på dator.
 • vi läser faktatext om Gustav Klimt, från "Liten konsthistoria för barn med bilduppgifter". Du får några frågor att svara på tillsammans med tankekompis.

Läxa:

 • Klimt målade ofta träd. Du kommer att få göra ett släktträd och fylla i en egen tidslinje. Vi tittar på olika släktträd i skolan innan.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.
  Bl  1-3
 • Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
  Sv  1-3
 • Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
  Sv  1-3
 • Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras
  Sv  1-3
 • Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.
  SO  1-3
 • Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.
  SO  1-3

Matriser

Sv Bl SO
Månadens konstnär Gustav Klimt

Ny nivå
Nivå 1
Nivå 2
Mönster
Du har ännu inte tillräckligt tydligt visat dina kunskaper
Du har varit med och lyssnat på berättelsen om Josef och hans bröder. Efter det har du skapat en färgglad mantel. Du förklarar kortfattat om former och positioner. Du använder ett begränsat ordförråd.
Du förklarar mönstren på din mantel med mer sammanhängande förklaringar om former och positioner. Du kan ge förtydliganden med ett mer utvecklat ordförråd.
Geografi
Du har ännu inte tillräckligt tydligt visat dina kunskaper
Med vuxenstöd kan du hitta Österrike på en karta och vet i vilken världsdel det är.
På egen hand letar du i kartböcker. Självständigt berättar du om var man hittar Österrike på en karta, känner igen landet på olika kartor. Du vet i vilken världsdel det är.
Historiska begrepp
Du har ännu inte tillräckligt tydligt visat dina kunskaper
Du kan visa på en tidslinje när Gustav Klimt levde. Du vet ungefär hur länge sedan det är han levde.
Du använder tidslinjen när du berättar om Gustav Klimt, t ex tioskutt. Du kan räkna ut hur länge sedan det var han levde och kan jämföra med annat du vet om den tiden. Du kan t ex visa vilka andra konstnärer som levde då, och lite om vem av dem som föddes först, levde längst mm utifrån anteckningar på tidslinjen du gjort.
Eget skapande
Du har ännu inte tillräckligt tydligt visat dina kunskaper
Du deltar och skapar olika typer av bilder. Du har t ex skapat "Livets träd" med spiraler. Du har också målat en björkskog. Med björkskog med för- och bakgrund. Med stöd och påminnelser kan du följa givna instruktioner. Du berättar något om symbolerna på ditt livsträd, något som är viktigt i ditt liv.
Du har skapat olika typer av bilder. Du följer instruktioner gällande t ex symmetri, mönster, storlek. Du kan också berätta om din bild, varför du målat som du har gjort. Du följer instruktioner självständigt. Du kan också komma med egna förslag. Du har t ex skapat "Livets träd" med spiraler. Du har målat en björkskog med för- och bakgrund och har någon idé om hur man skapar ett djup i bilden.