Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Engelska

·

Årskurs:

F

Engelska 7I och 7G

Sanduddens skola, Ekerö · Senast uppdaterad: 8 april 2021

Adventures, Flavours, "What to wear?" and Feelings

Tidsperiod

Vi kommer jobba med detta område fram till skolavslutningen.

Vad ska jag lära mig? (Lärandemål)

Vi kommer jobba med ämnesområdena "Adventures" (äventyr), "Flavours" (smaker), "What to wear?" ("Vad ska man ha på sig?") och "Feelings"(känslor) i textboken "Sparks" och på den digitala plattformen "Gleerups". Vi kommer ha som mål att utvidga ordförrådet på de nämnda ämnesområdena samt att öka språkflytet och variationen i både den muntliga och skriftliga framställningen. Förutom detta kommer vi även att jobba med de receptiva förmågorna (läs- och hörförståelse). Du kommer även att få lära dig om olika tempus såsom present simple, present continuous, past simple, past continuous och future tense. Vidare så kommer vi även att jobba med pronomen (personliga och possessiva pronomen), adjektiv, frågeord, genitiv och "It is/There is".

Hur ska jag visa det? (Bedömning)

Eleverna kommer få kontinuerlig formativ bedömning men även formativ bedömning på "Adventure" inlämningen. De summativa bedömningstillfällena äger rum v. 12 och v. 18. Då kommer eleverna att bedömas på förmågan av läsförståelse, den skriftliga förmågan (v. 12) och på den muntliga förmågan (v. 18).

Hur ska vi nå dit? (Planering och hänvisning till material)

Vi kommer att jobba dels självständigt vad gäller att skriva en sammanhängande text men också i grupper och par på ett interaktivt sätt. Vi kommer ha genomgångar av texterna, de nya uttrycken och de viktigaste grammatiska momenten. 

Största delen av materialet finns i Sparks 7 (textboken) och Gleerups men vi kommer även ibland att använda oss av andra uppgifter. Dessa kommer eleverna få vid lektionstillfället.

 


Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.

Aktuella och för eleverna välbekanta ämnesområden.

Intressen, vardagliga situationer, aktiviteter, händelseförlopp samt relationer och etiska frågor.

Åsikter, erfarenheter, känslor och framtidsplaner.

Levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används.

Talad engelska och texter från olika medier.

Talad engelska med viss regional och social färgning.

Muntliga och skriftliga instruktioner och beskrivningar.

Olika former av samtal, dialoger, intervjuer och muntliga framställningar.

Strategier för att uppfatta detaljer och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning efter framställningens form, innehåll och syfte.

Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, satsbyggnad, ord med olika stilvärden samt fasta språkliga uttryck i det språk eleverna möter.

Olika sätt att bearbeta egna framställningar för att variera, tydliggöra, precisera och anpassa dem efter deras syften.

Muntliga och skriftliga berättelser, beskrivningar och instruktioner.

Samtal och diskussioner samt argumentation.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar, frågor och förklaringar.

Språkliga strategier för att bidra till och aktivt medverka i samtal genom att ta initiativ till interaktion, ge bekräftelse, ställa följdfrågor, ta initiativ till nya frågeställningar och ämnesområden samt för att avsluta samtalet.

Språkliga företeelser för att förtydliga, variera och berika kommunikationen som uttal, intonation och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad.

Eleven visar sin förståelse genom att välgrundat och nyanserat redogöra för, diskutera och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.

För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande och läsning.

Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt på ett relevant och effektivt sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande.

Eleven formulerar sig även med flyt och viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra välgrundade förbättringar av egna framställningar.

I muntlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

Dessutom kan eleven välja och använda sig av väl fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen och för den framåt på ett konstruktivt sätt.

Eleven kan förstå såväl helhet som detaljer i lättillgängliga texter i olika genrer.

I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande.

I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback